Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

Как си запазих час за ваксинация, отидох, а пунктът не работеше

Как си запазих час за ваксинация, отидох, а пунктът не работеше
Фургон за ваксиниране пред бариерата на Александровска болница в София, откъм бул. "Пенчо Славейков", 4 април 2021 г., 11:07 ч.
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Важно уточнение. Създадох „Добрите българи“ като общност за доброто, за героите и историите на благотворителност, доброволчество, дарителство. „Добромисли“ пък е рубрика в сайта dobrite.bg, която – както подсказва и името й – е за добри мисли, затова се извинявам, че сам прекрачвам правилата си и ви споделям тази история от днес. Но за да имаме добри мисли и добро съществуване, първо трябва да преборим лошите мисли и злото.

Направих си резервация в онлайн регистъра за ваксинация his.bg само няколко дни след старта му. Нямаше свободни часове в София за три седмици напред. Прекарах поне един час в търсене в кое медицинско заведение има свободни часове (друга тема – оптимизация на системата, за да е по-лесна за запазване на час). Та, накрая, запазих си час за 28 март 2021 г. в УМБАЛ – Александровска ЕАД – София. Получих и имейл с информация за часа, който завършваше с благодарност:

„Благодарим за личния Ви принос в борбата с COVID19.

Министерство на здравеопазването“

Както може би знаете от новините, за кратко ваксинацията с AstraZeneca спря, поради което спря и ваксинирането на запазилите си час през онлайн регистъра. Та, след подновяването на ваксинацията, получих втори имейл за пренасрочване на ваксинацията ми за 4 април 2021 г. в УМБАЛ – Александровска ЕАД – София. Имейлът завършваше отново с благодарност:

„Благодарим за личния Ви принос в борбата с COVID19.

Министерство на здравеопазването“

4 април, денят на изборите у нас. И аз направих своя избор, може би егоистичен – в деня на изборите да се ваксинирам в София и да не гласувам на парламентарните избори, защото съм в списъците по постоянен адрес. (Друга тема е защо в 21 век, при силната мобилност и ангажираност, особено на по-младите хора, трябва 14 дни преди изборите да фиксираш мястото, където ще гласуваш, с което да предвидиш две седмици напред работната си активност, без право на промяна). А може би изборът ми не беше съвсем егоистичен – все пак, министерството два пъти ми благодари за моя принос в борбата с COVID19, а и наистина според медицинските експерти ваксинацията помага за по-бързото справяне с пандемията.

На 3 април, точно 24 часа преди самата ваксинация, получих трети имейл с напомняме – „Напомняме за Вашия час за имунизация срещу COVID19 в УМБАЛ – Александровска ЕАД – София на 04.04.2021 от 11:20“. И отново благодарност, за трети път:

„Благодарим за личния Ви принос в борбата с COVID19.

Министерство на здравеопазването“

И тъй като в последните две седмици бях извън София, в събота следобед, аз се върнах, шофирах в дъжд 200 км, за да дам днес своя личен принос в борбата с COVID19. Отидох в Александровска болница около 20 минути преди часа ми за ваксинация. Питайки охраната, къде е фургонът за ваксинация, той ми отговори: „Днес няма ваксинация“. Е, как така няма? Аз не съм за зелен коридор, а имам записан час. Е, така, няма… Разбира се, аз като човек на логиката и разума не можех да повярвам, че това е възможно. Само 24 часа по-рано бях получил имейл с напомняне.

И открих това. Затвореният и неработещ фургон за ваксиниране в двора на „Александровска болница“:

Неработещ фургон за ваксиниране в двора на Александровска болница в София, 4 април 2021 г., 11:05 ч.

Излязох в посока бул. „Пенчо Славейков“, където пред бариерата на входа на болницата според сайта на Александровска болница се намира фургонът за ваксиниране.  Но и там нямаше никого:

Фургон за ваксиниране пред бариерата на Александровска болница в София, откъм бул. „Пенчо Славейков“, 4 април 2021 г., 11:07 ч.

Звънях неколкократно на телефона на Александровска болница 02/ 923 05 92 – свободно, никакъв отговор. Звънях и на няколко телефона на Столична РЗИ, посочени в сайта й: „През почивните дни в събота въпроси може да задавате на телефон 0882 440 471, а в неделя – на телефон 0882 932 220.“ При набиране на номер 0882 440 471 се включваше секретар, а номерът, специално посочен за звънене в неделя, 0882 932 220, даваше постоянно заето. Нямаше как да звънна на телефон, отговарящ конкретно за ваксинацията на записалите си час през онлайн регистъра, защото такъв телефон не съществува.

И не, никъде на фургоните не видях да е поставено някакво логично писмено обяснение защо не работи – ей така, за нас с насрочен час за ваксинация точно днес.

Тогава пообиколих двора на Александровска. Мрачен, тъжен, студен ден, ръмеше. Стигнах до стена, на която беше поставен текстът на Хипократовата клетва на лекарите:

Хипократова клетва в двора на Александровска болница в София, 4 април 2021 г.

Малко встрани от сградата с Хипократовата клетва, попаднах на… Снимах го, с думи не искам да го описвам. Все пак, тук не е информация и тук вече не лекуват болни, очевидно, защото няма покрив:

Част от двора на Александровска болница в София, 4 април 2021

Върнах се при входа на болницата откъм бул. „Пенчо Славейков“. Влязох във входа, в който пишеше, че е спешното. Имах спешна нужда от справедливост. Там се оказа и входът към COVID отделението. Не исках да се задържам прекалено дълго точно там. Излязох. Питах и втората охрана, при бариерата откъм бул. „Пенчо Славейков“, защо не работи фургонът за ваксинация. Не знаеха ЗАЩО. Казаха, че не съм и първият със запазен час, който е дошъл и ги пита същото.

Явно днес в болницата не биеха ваксина срещу COVID, но кажете ми – къде бият ваксина срещу абсурда?


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg