За контакт
info@dobrite.bg


Back

Отец Руслан: Заради любовта към ближните да останем вкъщи и да устроим нашата домашна църква

Отец Руслан: Заради любовта към ближните да останем вкъщи и да устроим нашата домашна църква
Православен храм "Успение Богородично" в Габрово. Снимка: Габрово Daily
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ публикува предпразничния поздрав на архиерейския наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев. Вярваме, че в неговите думи най-мъдро се отразява какво трябва да направят вярващите християни в България, за да посрещнат Великденските празници в извънредното положение – „Бог няма да презре, няма да обвини, че заради нашата любов към ближните сме останали вкъщи, където сме устроили нашата домашна църква. Нека това Възкресение бъде личен акт, за да усетим каква е нашата истинска вяра.“

„Това, което ние трябва да направим, е послушание към разпорежданията на здравните власти, за да не заразяваме другите. Именно хората, които спазват забраните, показват любов към ближните си и вероятно към Бога. Защото тя личи в делата, в които показваме любов и загриженост към другите.

Не може човек, който изпитва любов към ближния си, като го предпазва, небидейки във храма, да няма и вяра в Бога. Това е жертвата, която трябва да се направи, оставайки си вкъщи.

И Бог няма да презре, няма да обвини, че заради нашата любов към ближните сме останали вкъщи, където сме устроили нашата домашна църква. Но би ни обвинил, точно заради нашия инат и ако превръщаме храма в култ, поставяйки ни зад четири затворени стени пред Бога и ближните.

Нека не забравяме, че когато Христос възкръсва в пещерата, Той отива при Апостолите, които стоят заключени в Сионската горница. Той влиза там през заключени врата. И нека в тези празнични дни, Той да влезе и там, където ние сме се заключили, не само пазейки себе си, но когато сме заключени за Него, защото не искаме да Го приемем. Нека това Възкресение бъде личен акт, за да усетим каква е нашата истинска вяра.

Нека за всички тези празници бъдат светли и спасителни!“

Източник на информацията: Габрово Daily

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общност за доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg