За контакт
info@dobrite.bg


Back

Калин Василев: Ние сме доброто. Ако го има, присъединяваш се. Ако го няма, създаваш го

Калин Василев: Ние сме доброто. Ако го има, присъединяваш се. Ако го няма, създаваш го
Калин Василев, ТърновоRUNS. Снимка: Личен архив
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Когато от Велико Търново идват добри новини, често може да срещнете две имена – ТърновоRUNS и Доброволно чистене Велико Търново. Впечатляват енергията и огромния брой доброволци, които се включват в тренировки на открито, походи сред природата, велоприключения, хоротеки или почистване на местности и обекти. Често у нас важи правилото – зад всяка общественополезна дейност в България стои някой особено деен човек. Зад тази огромна енергия във Велико Търново стои д-р Калин Василев, когото „Добрите българи“ представят в рубриката „Добросторник“ със специалния Въпросник на Dobrite.bg.

Калин Василев е доктор по генно инженерство и бегач на дълги разстояния. Роден е във Велико Търново, където завършва Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“. Повече от десетилетие е в чужбина и учи. Завършва биология и химия в Gettysburg College (САЩ). Получава докторска степен по генно инженерство в Carnegie Mellon University (САЩ). Прави постдокторантска специализация в Cambridge University (Великобритания).

През 2014 г. се завръща в България и в родния си град Велико Търново, където създава организацията „ТърновоRuns“ с една единствена цел – да дарява хората в България със здраве. Близо 6 години по-късно организацията на Калин има над 500 безплатни събития за здраве и над 35 000 реални посещения от граждани. Всяка година ТърновоRUNS организира между 70 и 100 безплатни събития: тренировки на открито, походи сред природата, велоприключения, хоротеки, лекции, йога фестивали, младежки обмени и още много социални каузи за целия регион на Велико Търново. 90% от финансирането на ТърновоRUNS е от дарения от хората, а 80% от даренията са благодарение на двама-трима души и колектива на малка фирма. ТърновоRUNS няма огромни бюджети и проектно финансиране, споделя самият д-р Калин Василев. През последните години Калин е активна част и от неформалната общност „ДоброВолно чистене Велико Търново“.

Представи се…

Човек, който изучава и се любува на живота около себе си. Тази любов ме отведе на 12- годишно пътешествие до едни от най-обогатяващите университети по света. Доктор и специализант по генно-инженерство. По настоящем от 6 години у дома във Велико Търново, но все така търсещ живота в най-хубавата му форма. Днес творя една мечта, наречена „ТърновоRUNS“ – може би една от най-дейните организации за здраве в България.

Организация ТърновоRUNS – Велико Търново. Снимка: ТърновоRUNS

Каква е твоята добра кауза?

Да показвам и обогатявам хората към истинско човешко здраве! Да връщам увереността в обществото ни и да създавам една по-добронамерена и приятна среда за живот.

Защо тази кауза е важна за теб и какво те вдъхновява да продължаваш?

Защото съм видял и усещам, че животът, който създаваме и който е около нас, може да бъде истински стойностен. Защото мечтая и аз да живея на място, където хората се грижат за себе си и един за друг. Мисълта, че аз или ние можем да бъдем пример за подражание на следващите поколения ме вдъхновява. Какво ще оставим зад нас е двигател за много от действията ми.

Калин Василев от ТърновоRUNS, участие във Форум Ключ. Снимка: Личен архив

“Добрите българи” е общностна медия и вярва в насърчаването на общите действия в името на добра кауза. Ако се нуждаеш и търсиш подкрепа за нещо, имаш възможност да отправиш призив сега.

Преди всичко апел към хората да се включват в добрите каузи около тях и да помагат. Нищо не може да замени реално протегнатата човешка ръка, която стои до теб на живо. Нека да има повече участници в каузите, а който има възможност, то нека ги подкрепя и материално.

Добрият път се върви с приятели и съмишленици. На кого или какво би искал да благодариш за подкрепата, помощта, приятелството?

Първо на семейството ми. А останалите протегнати ръце са били стотици. Не само тук у дома, а и в предишните години, които са изградили човекът, който съм сега. Благодаря целокупно на всички.

Има стар български поздрав при среща “Дал Бог добро”. А ти на кого искаш да дадеш добро?

На всеки, който пожелае да го има и е отворен да го получи. „Насила хубост не става.“ Още една хубава българска фраза.

Назови добра кауза или случайно обикновено добро на друг човек или организация, което те вдъхновява?

Много са. Имам щастието да съм създал една малка вселена около себе си, в която постоянно се раждат звезди с добри каузи. От най-малките – като личен жест на върнат предмет или помощ на човек или животно, до звезди гиганти, които светят за цяла България – каузи за деца, за образование, за животни, за хора в нужда.

Калин Василев от ТърновоRUNS. Поход в планината. Снимка: Личен архив

Кои са твоите герои и будители от миналото?

Нямам такива. Не съм се замислял или търсил да имам такива. Истории и биографии съм чел много. Сигурно всяка ме е променила и дарила с нещо, но не бих казал, че имам изпъкващи герои. Това, с което сега се занимавам, за мен е нещо ново и неочаквано. Определено започнах на чисто, без да трябва да вървя в нечии стъпки.  

Калин Василев, облагородяване на „Римския каптаж“. Снимка: ДоброВолно чистене Велико Търново

Кои са твоите съвременни герои и будители?

Всички познати, приятели или случайни хора, които идват и безрезервно подават ръка.

Какво харесваш в общността, в която живееш (твоя квартал, населено място или България)?

Обичам града си Велико Търново. Природните му дадености и история са знайни и определено ми даряват баланс в живота. А общността от хора тук е много интересна. Харесва ми как има скептицизъм, а същевременно промяната се случва.

Какво би променил в общността, в която живееш (твоя квартал, населено място или България) и защо?

Аз го/я променям всеки ден с действията си. Но ако имах магическа пръчица, с едно замахване бих създал повече зелени пространства, повече паркове, бих преместил половината блокове в нови квартали извън града, бих премахнал две трети от колите и бих подарил електрически колелета на всички. Трябва да има повече пространство за дишане.

Каква е твоята мечта?

Малка мечта: да създам в центъра на един от парковете ни пространство наречено „Дом на здравето“ във Велико Търново. Голяма мечта: Велико Търново да стане най-здравия град в България и Европа.

Калин Василев и ТърновоRUNS, тренировка на стадиона. Снимка: Личен архив

Какъв е твоят девиз?

Нашите действия могат да променят реалността. И още много други хубави изречения.

Какво е твоето послание за Доброто?

Ние сме доброто. Ние го създаваме. Никога да не чакаме някой там друг трети. Ако има, присъединяваш се. Ако няма, създаваш.

Ако дейността на Калин Василев ви е заинтригувала, може да откриете повече в социалните мрежи: Фейсбук страница на ТърновоRUNS, Фейсбук група на ТърновоRUNS, Фейсбук страница на ДоброВолно чистене Велико Търново. Може да подпомогнете ТърновоRUNS с дарение в платформата Patreon тук.

„Добрите българи“ е общностна медия за доброто, която стартира като страница във Фейсбук на 9 март 2013 г. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg