За контакт
info@dobrite.bg


Back

Искра Ангелова: Най-талантливите и можещи българи напускат страната. Тук няма място за нас

Искра Ангелова: Най-талантливите и можещи българи напускат страната. Тук няма място за нас
Искра Ангелова. Снимка: Фейсбук профил
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На националния празник 3 март (както личи и от началото на текста) журналистът и водещ на несъществуващото вече телевизионно предаване по БНТ „Нощни птици“ Искра Ангелова сподели в личния си Фейсбук профил това послание, което „Добрите българи“ публикува без редакция. Защото националните празници не са само за празнуване, но и за вглеждане в националното себе си:

Здравейте, българи! На 3 март искам да ви кажа, че в момента пред очите ви се извършва най-голямото престъпление в най-новата история на България и по чудовищност то е сравнимо само с изселването от домовете и градовете им и ограбването на нашите дядовци и заточването им в лагери и затвори. На моя дядо са му забранили да упражнява професията на лекар. Освен че са го изселили и са го пратили в затвора на Белене заради виц. А той е бил МНОГО добър лекар. И неговият баща е бил. И моят дядо си е умрял ей така, на 40, от отчаяние.

Това същото се случва сега, тук. Елитите биват унищожавани съвсем съзнателно.

Идеята е всички ние да НЕ работим онова, което умеем, за което сме учили и в което сме най-добри. Или ако случайно ни допуснат да го правим – да е с връзки, на ниска позиция и без никакво обещание за развитие.

Идеята е да не получаваме заслужено възнаграждение за огромния си труд и квалификации (виж заплащането на артисти, музиканти, журналисти, преподаватели в университетите и академиите по изкуства, учени, учители …)

Идеята е ние да бъдем отстранени, за да могат некадърниците да си правят далаверите, да не си личи, защото няма стандарт, по който да бъдат разобличени, а ние да си налягаме парцалите по ъглите, да мълчим и да загубим всичкото си достойнство в унизителната борба за хляба.

От години работя на 3 места. Вие си помислете защо. Работя по 24/7. Пак повод за размисъл. Не се оплаквам – споделям. Никога не съм се оплаквала. Просто не ми е в характера.

Аз мога чудесно да измислям, продуцирам и организирам целия процес по производството на телевизионни продукции и оргигинални формати, забавно-развлекателни и магазинни, информационни и публицистични предавания и да водя добре подготвени и същевременно спонтанни и искрени интервюта. Правя го от 20 години – в националния ефир в България и в националната телевизия CBS в Ню Йорк. Освен опит – имам и образование и ценз за това – магистратура по телевизионна и радио журналистика от университета Емерсън в САЩ.

Мога да пиша умни и задълбочени аналитични статии, които после да четат 500 000 души на страниците на онлайн изданието на сп. Артизанин например. Имам и ценз за това – магистратура по българска филология – след спечелена Национална олимпиада по литература – от СУ.

Мога и да превеждам пиеси и книги и имам над 15 преведени досега.

Мога да играя чудесно на сцена и в киното, както и по телевизията – правя го още от годините на т.нар. телевизионен театър – от дете. Вече 14 години играя една пиеса („Красиви тела“, която намерих и преведох, за да я играем заедно с моите приятелки) – тя пък стана абсолютен хит. Ще играя и в други – сега ги търся. Играла съм на сцените на почти всички театри в София, в театър в Бостън, в театъра във Варна и общо в над 30 театрални постановки и 10 филма – в САЩ и у нас. Имам и ценз за това – магистратура от НАТФИЗ, Кръстьо Сарафов, където завършихме в един от най-добрите класове въобще – този на проф. Гюрова и проф. Пламен Марков.

Междувременно започнах да измислям рекламни слогани (копита), да създавам рекламни стратегии, да пиша статии на медицински и психологически теми, да произвеждам огромно количество специализиран текст и видео за интернет здравен сайт и клиенти на рекламна агенция. От 2011 работя и в рекламата и онлайн търговията.

Вече продуцирам, измислям и произвеждам продуктови видеа и реклами за телевизия, които се въртят там.

Снимах и няколко документални филма, на които съм автор.

И какво от това? Аз мога и да правя торти…

Знам, че на никой не му пука за мен, но след инцидента със здравето ми миналата година и на мен не ми пука какво си мислят за мен. Разбрах, че човек е щастлив само ако следва себе си, вътрешния си стон и потребности и отказвам повече да се унижавам и да слугувам, да се моля или да търпя в името на някакъв смешен хонорар.

Знам, че всички групово ще изпитат масово облекчение, ако кажа, че се отказвам от всичко и започвам да правя торти. Тогава ще си отдъхнат. Всички ще са спокойни. Ще ме поздравяват и ще ми честитят… Стената ми ще е пълна с честитки, букети и любов. Пак казвам, не че си правя илюзии, че на някого му пука за мен. Но давам този пример, единствено защото разполагам само с него – имам преки наблюдения над себе си – това тяло и този ум мога да продам, да предложа, да използвам.

Не искам този пост да звучи като оплакване. По-скоро искам да ви обърна внимание на причините, поради които най-талантливите и можещи българи напускат страната. ТУК НЯМА МЯСТО ЗА НАС. Масово всички деца на приятели отиват да учат в чужбина. Скоро тук няма да има нито един лекар, инженер, журналист, музикант, IT специалист.

А иначе можем да се правим, че няма нищо, да ядем и да пием и да се успокояваме, че е било и по-зле. Наздраве.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg