За контакт
info@dobrite.bg


Back

Приказка за стълбата към свободата

Приказка за стълбата към свободата
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Сигурно няма българин, който да не разпознае какво има на снимката вляво – Паметникът на свободата на Шипка. А можете ли да разпознаете какво има на снимката вдясно? Това са стълбите във вътрешността на Паметника на свободата. Това е стълбата към свободата – тясна и стръмна, трудна за изкачване, защото е белязана от следите на тези, които са я изкачвали преди нас.

Такъв е пътят към свободата, който всеки ден трябва да извървяваме. Не изглежда величествен, дори е труден, но накрая се изкачваш на върха, от който дишаш свободно и виждаш надалеко. Не всички стигат върха, но и не всички тръгват по тази стълба към свободата. На тези, които я изберат, ще кажем – няма да ви оставим сами и ще вървим заедно.

Радой Ралин има стихотворение, в което се казва: „Свободата е като хляба“:

Свободата е като хляба.
Всеки ден се замесва,
изпича,
изяжда.

Свободата трябва
всеки ден да е прясна,
топла,
сладка,
достатъчна, за да я споделиш с други.

Не яжте огризки,
не яжте вчерашен хляб,
не яжте подарен хляб.
Сами си замесвайте
и изпичайте
хляба,
за да го имате,
за да не го просите.

Засяда на гърлото
вчерашния хляб,
подарения хляб.

Хляб наш насущний дай си го сам.

1967

Добри българи, не яжте огризки, не яжте вчерашен хляб, не яжте подарен хляб. Сами си замесвайте и изпичайте хляба на свободата. Хляб наш насущний дай си го сам.

Честита свобода!


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg