За контакт
info@dobrite.bg


Back

Будителите – обикновените хора на всекидневното добро

Будителите – обикновените хора на всекидневното добро
Ден на будителите
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Едно съвременно общество има постоянно нужда от будители, от нови, живи будители. Днес всеки може да бъде будител, всеки обикновен човек, който върши всекидневно добро. Будителството днес е да почистиш кварталната градинка, да организираш културно събитие, да събереш хората заедно за кауза, да върнеш живота в твоя квартал или в малко село, да не стоиш безучастен към нарушенията. Днес важно е да правим обикновено добро.

На 1 ноември по традиция се сещаме за будителите от миналото. Но нека не забравяме и съвременните будители – това са хора, които вместо да си гледат собственото добруване, са тръгнали да правят нещо добро в полза на обществото. И често те получават негативизъм – и то не от някой от другия край на света, а от същите тези хора, за които те правят нещо добро.

Има една приказка за жабата и скорпиона – придошла реката, скорпионът не можел да плува и щял да се удави. Примолил се на жабата да го спаси. Съгласила се жабата, качил се скорпионът на гърба й и жабата тръгнала да преплува реката. По средата скорпионът я пронизал с отровното си жило – жабата, разбира се, умряла, а скорпионът се удавил. С последните си сили, преди да умре, жабата просто го попитала недоумяващо „Защо?“ А скорпионът отговорил: „Не се стърпях“…

Съвременните будители не са портрети на стената, те са обикновени хора, които са жертвали нещо от себе си – време, средства, усилия – за да направят добро в полза на обществото. Тези хора не са много. Тяхната бройка и тяхното търпение си имат лимит. Те са жабата, която спасява скорпиона от удавяне. Не бъдете като скорпиона и не убивайте собствения си спасител. Ако видите скорпион, не търпете и не мълчете, част от вървенето напред е и реакцията срещу всяко зло, всяка неоправдана нападка срещу добротворците на нашето време.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg