За контакт
info@dobrite.bg


Back

Дънов: Всеки ден извършвай по едно добро

Дънов: Всеки ден извършвай по едно добро
Петър Дънов. Архивна снимка: petardanov.com
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 11 юли 1864 г. е роден Петър Дънов. Споделяме с вас няколко негови мисли за доброто.

Чували сте народната поговорка „Няма ненаказано добро“. Не се оставяйте на нея да ви обезсърчи. Дънов казва: „Доброто никога не пропада. Няма случай в историята на човечеството, когато доброто да не се е върнало при онзи, който го е направил, и то с лихва.“ Правете добро и не очаквайте нито наказание, нито връщането му с лихва. Това добро ще ви се върне, когато не го очаквате.

Чували сте и друго: „Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“. Ето това мислене ни убива като общество. Дънов казва: „На другите да бъде добре – тогава и на мен ще бъде добре. Това е максимата, с която човек ще преодолее много мъчнотии.“ Ако тази мисъл я имат и споделят повече хора, обществото ще се развива към по-добро.

Да почетем Петър Дънов с още негови мисли:

Всяка мисъл, добра или лоша, се връща при своя източник, като носи със себе си придобивките от своето пътуване. Никой не може да избегне последствията на своите мисли, чувства и постъпки.

Лошото не можеш да изпъдиш с лошо. Тогава то става по-силно. Замести лошото с добро. На лошата мисъл противопостави добра мисъл.

Единственото нещо, което повдига човека, е работата. За да проявите в каквото и да е направление, трябва да работите. Работата е свещено нещо. Работа, вършена с любов, е щастие.

Обръщайте внимание на добрата страна на живота.

Мнозина ме питат защо трябва да бъде човек добър. Много просто. Човек трябва да е добър, за да бъде здрав. Доброто, добродетелта е първото условие за здравето на човека.

Дойде ли ви добра мисъл, не я пренебрегвайте, изпълнете я веднага – тя ще ви повдигне.

Добрият човек дава и не мисли какво е дал, кому е дал, защо е дал, заслужено ли е дал.

Хубавите мисли привличат доброто.

Всеки ден извършвай по едно добро. Всеки ден казвай на някого по една блага дума.

Свободата на човек зависи от доброто, което прави.

Търсете доброто в човека и не се страхувайте. Щом държите доброто в съзнанието си, той ще бъде винаги добре разположен към вас. Свържете ли се с лоша черта на човека, вие го настройвате против себе си и го правите ваш неприятел.

Първото правило, което трябва да прилагате в отношенията си с хората, е да намирате във всеки човек по една добра черта – най-силната, която го отличава от всички хора.

За цитатите са използвани статии от dama.bg, danybon.com и iwoman.bg. Снимка на Петър Дънов: petardanov.com


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg