За контакт
info@dobrite.bg


Back

Цветето на 83-годишния преводач и богослов за 24 май

Цветето на 83-годишния преводач и богослов за 24 май
24 май 2019 г. в София. Снимка: Владина Цекова
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ споделя с вас история на тв сценариста, редактор и PR Владина Цекова от празничния 24 май 2019 г. в София:

„С този човек ни свалиха от тролея, защото бул.“Васил Левски“ беше затворен от „Гурко“ до Университета. И тръгнахме пеша. Вървеше доста бързо с приведената си фигура и носеше цвете. Разбира се, че се досетих къде отива. В един момент спря. Спрях и аз и го попитах добре ли е. Той ми подаде ръка и каза: „Честит празник“. Поздравих и аз. И пак продължихме. А той ми каза: „Аз закъснях за храм „Александър Невски“, ама ще сложа цветята пред иконата на Кирил и Методий сега.“ После си вървяхме заедно към Библиотеката и си говорихме. Каза ми, че е пенсионер, но е преводач от и на английски. Че му е изостанала една работа, свързана с Великия събор на остров Крит и че иска да я завърши. Разбрах още, че е бил преподавател по Богословие. Името му е Александър Господинов и е на 83 години. И ето, че се озовахме сред хората, дошли да почетат празника, а по булеварда откъм жълтите павета прииждаха манифестиращите празнични деца и учители от училищата. Дойде ред да се разделим. Аз да продължа към паметника на Светите братя и след това към студиото, за да поработя над предаванията ни, а той – към храм „Александър Невски“. Благодарих му, че бяхме заедно на празника, макар и за малко. А той ми каза за довиждане следното:

„Дръжте правдата. Бог ще се погрижи. Останалото ще ви се приложи. Това е от Евангелието на Матея. Сега ще Ви го кажа и на английски….“
И разбира се, ми го каза на прекрасен английски език.“

НЕ ПРОПУКАЙТЕ ОТ „ДОБРИТЕ БЪЛГАРИ“:
Честито да ни е Доброто на буквите

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общност за доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg