За контакт
info@dobrite.bg


Back

Фондация „Можем заедно“: „Когато сме заедно, можем повече“

Фондация „Можем заедно“: „Когато сме заедно, можем повече“
Езда в конна база "Ахил". Снимка: Фондация "Можем заедно"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Представете се…

Казвам се Ваня Тодорова и съм председател на фондация „Можем Заедно“. След дългогодишна практика като професионален преводач, преди 7 години, съдбата ме насочи към една съвсем нова и непозната дейност – работа с коне. С много усилия, любов и подкрепа на близки хора изградихме конна база „Ахил“ в близост до София като център за обучение по конна езда и различни активности с коне за деца и възрастни, където да могат да прекарат приятно времето си, да си починат сред красива природа и да се насладят на контакта си с най-красивите животни – конете. Преди три години успях да осъществя свое голямо желание – терапевтична работа с коне за деца със специфични потребности – дейност, за която самата аз надграждам и развивам своите знания, обучение и образование с намерението да се превърне в моя основна дейност.

Ваня Тодорова, председател на фондация „Можем Заедно“. Снимка: Личен архив

Представете Вашата организация…

Фондация „Можем Заедно“ е създадена през 2018 г. и обединява усилията на Ваня Тодорова, Рада Келевска и Антоанета Лазарова за по-щастливо бъдеще на децата с неравностойно положение. Основна цел на фондацията е да подкрепя провеждането на терапевтична дейност с коне за деца и възрастни със специфични нужди, както и да повишава информираността на обществото относно тези деца, да ги извади от „сянката“ и социалната изолация и да ги покаже такива, каквито са – с техните мечти, желания и нужди.

Фондацията изгради надеждно и устойчиво партньорство с конна база „Ахил“, където се провеждат терапевтичните сесии. С общи усилия вече имаме на разположение кротки коне, обучени да работят с деца с увреждания, подходящо оборудване за конете, както рампа за качване и слизане от коня и специалисти с необходимата квалификация за работа с нуждаещите се.

Занимания на Фондация „Можем заедно“ в конна база „Ахил“

Какви са Вашите добри каузи?

Терапевтичните активности с коне са много популярен в света, но нов за България, метод за комплексна рехабилитация при различни физически, психически, поведенчески, емоционални, комуникативни, социални и сензорни увреждания и нарушения. За целия период на дейността си сме постигнали значително подобрение при деца с аутизъм, хиперактивност и дефицит на вниманието, синдром на Даун, умствено изоставане, детска церебрална парализа, нарушения на зрението, слуха и говора. Работили сме с повече от 50 деца, много от които ни посещават от самото начало.

Фондацията подкрепя и деца в неравностойно положение в партньорство с други организации като SOS Детски селища, Фондация „Конкордия“ (за деца от ромски произход), проект „Различните“ деца на България (изграждане на съоръжения – люлки и въртележки за съвместна игра на децата със специфични потребности с връстниците си в норма на детските площадки), инициативата „Продължаваме“, чиято цел е да облагороди и направи по-приветливи стаите в педиатричните отделения в болниците в страната чрез постоянни изложби на детски рисунки.

Фондация „Можем Заедно“, в партньорство с проекта „Различните“ деца на България и неговия автор, Ана Йончева, стартира нова инициатива „Да Се Запознаем“, с която целим да запознаем децата и техните родители с децата със специфични потребности и да покажем, че те не са различни или заразни, че те също имат нужда от приятели, с които да общуват и играят. Инициативата ще се реализира чрез срещи-разговори в часовете на класа в училищата, чрез физическо запознаване с дете със специфични потребности и чрез други информационни кампании. Досега сме провели 3 онлайн срещи с 9-и и 10-и клас в училища в Пловдив и Велико Търново. Целта е да постигнем мащабност на инициативата и да пречупим социалните стигми относно децата и възрастните с увреждания.

Разкажете повече за събитията, които организирате

Фондация „Можем Заедно“ традиционно организира събитието „Деца помагат на деца“ чрез дни на отворени врати и благотворителен базар в конна база „Ахил“. На тези събития всички желаещи могат да пояздят и да помогнат чрез дарение за провеждането на конна терапия за нуждаещите се.

Езда в конна база „Ахил“. Снимка: Фондация „Можем заедно“

Фондацията организира и забавно-обучителни дни сред конете за децата от SOS Детски селища, както и за ромските деца в партньорство с фондация „Конкордия“, по време на които, освен ездата, си говорим с децата за конете, отговаряме на техните въпроси как се грижим за тях, какво ядат, как се съобразяваме с техните нужди и характер, за да изградим едно добро партньорство.

Защо тези каузи са важни за Вас и какво Ви вдъхновява да продължите?

Съществуващите социални и терапевтични практики за децата със специфични потребности са недостатъчни и те живеят самотно и изолирано, без възможност за социални контакти и приятелства. Наш дълг, като зряло общество, е да променим съществуващото отношение и нагласи към тях и да се фокусираме върху достойнствата, а не върху различията. Много деца, поради физическо несъвършенство, нямат възможност да реализират умствения си потенциал и да израснат като ползотворни възрастни.

На база на опита, който вече имаме, ние сме убедени, че чрез терапевтична работа, от една страна, и информационна дейност, от друга, ги правим видими и допринасяме за по-хармоничното им израстване и развитие като личности в нашето общество, за по-лесната им социализация и приобщаване в детските градини и в училищата и впоследствие в обществения живот.

“Добрите българи” е общностна медия и вярва в насърчаването на общите действия в името на добра кауза. Ако се нуждаете и търсите подкрепа за нещо, имате възможност да отправите призив сега

Фондация „Можем Заедно“ осъществява дейността си чрез спонсорство и дарения от организации, фирми и частни лица, както и чрез участието си в различни конкурси със социална насоченост. По този начин можем да осъществяваме терапевтичната си дейност при минимално заплащане от страна на родителите на децата със специфични нужди.

През 2020 г., заради ситуацията с Ковид-19, проектите ни бяха отхвърлени от много фондове с аргумента, че дейността не е социално значима, въпреки че работим за физическото и психическото здраве на една от най-уязвимите групи на обществото ни – децата със специфични нужди.

Нуждаем се от подкрепа, за да можем да продължим терапевтичната си дейност, с която вярваме, че значително повишаваме качеството на живот на децата със специфични потребности и на техните семейства.

Може да ни подкрепите по банковата сметка на фондацията в Първа инвестиционна банка:
Фондация „Можем Заедно“
BG15FINV91501217270025

Или чрез кампанията ни „Терапия с коне за деца със специфични потребности“ в платформата Volontime – единствената платформа, която не удържа комисионна за направените дарения: Volontime

Всяко дарение има значение!

Фондация „Можем Заедно“ не разходва средства за заплати, хонорари или наем. Дарените средства ще използват изцяло за дейността, която провеждаме.

Добрият път се върви с приятели и съмишленици. На кого или какво бихте искали да благодарите за подкрепата, помощта, приятелството?

Всичко постигнато до тук нямаше да бъде толкова мащабно без всеотдайната физическа и морална подкрепа на фирми, частни лица, приятели, доброволци и съмишленици, които ни повярваха, подкрепиха ни в началото и продължават да ни подкрепят.
Огромно БЛАГОДАРЯ, че в тези предизвикателни времена знаем, че не сме сами и възможности дебнат отвсякъде .

Какъв е девизът или основното послание на Вашата организация?

„Когато сме заедно, можем повече“

Ако дейността на Фондация „Можем Заедно“ ви е заинтригувала, може да откриете повече онлайн: Facebook страница Можем Заедно / Together We Can Foundation. Уебсайт на конна база „Ахил“ в близост до София ТУК.

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg