За контакт
info@dobrite.bg


Back

Фондация „РеАрт“ – за децата и „Мисия: Добротворител“

Фондация „РеАрт“ – за децата и „Мисия: Добротворител“
Работилница за рисуване върху текстил в НЧ "Иван Вазов - 2014" за набиране на средства за фондация "РеАрт". Снимка: Фондация "РеАрт"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ представя фондация „РеАрт“, която организира арт работилници за деца от центровете за настаняване от семеен тип. Неин основател е Габриела Стоименова, с която разговаряме за събитията, целите и каузите на „РеАрт“.

Габриела Стоименова. Снимка: Личен архив

Представете Вашата организация.

Създадох Фондация “РеАрт” през март 2018 г. на своя глава и със собствени средства. Бях изключително вдъхновена от последната организация, в която  бях доброволец – “Подарете Време”. С тях посещавах същите деца, но с цел да им помагам с уроците и правилната насока за образование и кариера. Точно тези посещения ми помогнаха да изградя приятелски взаимоотношения с децата, което реално е най-важното и ключово – да привлечеш интереса на деца и да спечелиш тяхното доверие. Виждаш с времето как децата се променят и се разкриват пред теб.

Главната цел на фондацията „РеАрт“ е чрез забавни и интересни занимания в арт работилници да възпитаме в децата ключови качества като търпение, усет към детайла, креативно мислене, концентрация и задържане на вниманието за дълъг период от време в дадено занимание. Едни от най-важните и ценени качества на работното място.

В началото имаше много ентусиасти, които имаха желание да се включат в тази кауза, които по един или друг начин спомогнаха за това фондацията днес да е това, което е, и да продължава да се развива, но в момента само аз съм главното действащо лице. По-правилно казано, аз съм единственият член на фондацията, тъй като все още си партнирам по различни проекти като „Мисия: Добротворител“ с „Подарете Време“ и Народно читалище “Иван Вазов – 2014”. Различни хора се включват еднократно или периодично, когато имам нужда примерно от Графичен дизайнер или Счетоводни услуги, предоставят ни безвъзмездно пространства за организиране на арт работилници, но истината е, че това работи до даден момент. За да мине фондацията на следващо ниво, й е нужен силен и отдаден екип. Хора, които да помагат с набиране и разпределение на дарения, доставянето им в дома, както и с организиране на занимания с децата. Това е и главната цел в момента, да създам екип, който да подпомогне разрастването на дейността на фондацията.

Какви са Вашите добри каузи?

Освен да даряваме с време и внимание деца, лишени от родителски грижи, организирайки тези арт работилници и да подпомагаме тяхното изграждане като личности, с партньорите на фондация “РеАрт” се стремим да разпространим идеологията на доброволчеството в обществото – било то за каузи като на моята фондация или от друго естество. Няма значение, важното е да сме добри и да помагаме на нуждаещите се.

Разкажете повече за събитията, които организирате.

Организираме арт работилници по рисуване и приложни изкуства с децата от центровете за настаняване от семеен тип, както и на още две локации, където родители могат да запишат децата си. Част от таксата отделяме за фондацията и нейните нужди, нещо като бизнес модел с кауза. Повече информация за уроците по рисуване и приложни изкуства може да откриете на страницата на фондацията.

Работилница за рисуване върху текстил в НЧ „Иван Вазов – 2014“ за набиране на средства за фондация „РеАрт“. Снимка: Фондация „РеАрт“

Най-често организираме събития за рисуване върху текстил, тъй като това е нещото, с което аз се занимавам като артист.

Организираме такива работилници по различни базари и фестивали. Били сме част от почти всички хенд мейд базари и фестивали, KvARTal Festival и Lost Ages. Рисуването върху текстил е заложено и в програмата на курсовете по приложни изкуства.
Организираме арт тимбийлдинги за фирми и арт детски рождени дни.

Също така предлагаме ръчно рисувани дрехи по наш дизайн или ваша идея. Ако искате уникална ръчно рисувана дреха, не се колебайте да ни пишете.

Защо тези каузи са важни за Вас и какво Ви вдъхновява да продължите?

Не знам дали тук бих могла да дам конкретен отговор. През цялото ми съществуване съм усещала в себе си нуждата да помагам, че призванието ми е да допринеса с действията си за изграждане на едно по-осъзнато и добродетелно общество. Може би това е и мотивацията ми да не се отказвам, защото вярвам и знам, че за да има промяна в по-голям мащаб, то тя първо трябва да започне от нашия микро свят и искам да предам това мислене чрез примера си. Не може да очакваме, че нещата ще се случват по определен начин без нашето участие и да чакаме някой друг да направи промяната, защото реално ние сме обществото, всеки индивид е част от това общество и ако искаме то да функционира по определен начин, то изначално ние като индивиди трябва да функционираме по този начин. Искам хората да осъзнаят, че не избираме средата, в която се раждаме, но това не ни прави по-малко стойностни, не ни прави по-малко хора, че всеки заслужава равен шанс, че не може да обръщаме гръб на проблема или на децата с увреждания, защото те са част от обществото ни и ако ги оставим на произвола, то някой ден може да се озоват в ролята на слабото звено на обществото.

“Добрите българи” е общностна медия и вярва в насърчаването на общите действия в името на добра кауза. Ако се нуждаете и търсите подкрепа за нещо, имате възможност да отправите призив сега.

Както споменах по-горе, фондацията търси своите съмишленици. Ако сте артист, който смята, че може да се включи в някоя наша работилница и да покаже нещо ново и интересно на децата, то не се колебайте да се свържете с нас. Ако разбирате от маркетинг, счетоводсто или фондонабиране и искате чрез познанията си да подпомогнете една добра кауза, ще сме изключително благодарни и радостни да се присъедините към нашия екип на доброволци. Очакваме ви!

Добрият път се върви с приятели и съмишленици. На кого или какво бихте искали да благодарите за подкрепата, помощта, приятелството?

Списъкът с хора и организации, които през тези две години са ни помагали и сме си партнирали, не е никак кратък. Това са Българското Веге Общество, KvARTal Festival и Lost Ages, Аграр Пазар, които са ни предоставяли възможност за участие в техните събития; “Подарете Време” и Народно читалище “Иван Вазов – 2014” – наши партньори по не един проект; BRAIN Academy – Early learning&Child care, Tierra Verde Bulgaria, бар „Барабар“ и отново Народно читалище “Иван Вазов – 2014”, които са ни предоставяли и все още ни предоставят пространства за организиране на арт работилници и уроци по рисуване и приложни изкуства. Благодаря на всички замесени – за кратко или за по-дълго, на тези, с които вече пътищата са ни разделени, благодаря и на тези, с които тепърва съдбата ще ни срещне. Без вас нищо нямаше и няма да е възможно!

Какъв е девизът или основното послание на Вашата организация?

Децата са нашето бъдеще, затова трябва да се погрижим за всяко едно от тях. Добротворчеството ще спаси света, затова правете повече добрини.

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общностна медия за доброто, която стартира като страница във Фейсбук на 9 март 2013 г. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg