За контакт
info@dobrite.bg


Back

200 години от рождението на Евлоги Георгиев

200 години от рождението на Евлоги Георгиев
Евлоги Георгиев. Снимка: Добрите българи
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 3 октомври 2019 г. отбелязваме 200 години от рождението на Евлоги Георгиев – дарител за построяването на сградата на Софийския университет (днес Ректората). Евлоги Георгиев е може би най-богатият български търговец и банкер от края на 19-и век. Прекарва по-голямата част от живота си в чужбина. Въпреки тези два факта – човек на търговията и далече от родината – той е крупен дарител за образованието на българите.

Дарява: 800 000 лева и парцел от 10 134 кв. м в центъра на София, на стойност 200 000 лева, за построяването на нова сграда на висшето училище в София.

Евлоги Георгиев

В завещанието му е посочено: „Да се отдели от цялото състояние 6 000 000 лева, вложени в ценни книжа и в недвижими имоти. С доходите от тях да се разпорежда сформираната ефория: тя ще основе и поддържа едно висше училище в един град на България или Румелия, гдето тя намери за уместно. Това училище да носи името „Братия Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово“. Ефорията ще постави в салона на училището портретите ни, а в двора на училището ще въздигне в наша памет две мраморни статуи.“

Информация: Енциклопедия Дарителите, Wikipedia, impressio.dir.bg


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg