За контакт
info@dobrite.bg


Back

Дарителят Дан Колов: „Когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“

Дарителят Дан Колов: „Когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“
Дан Колов
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 27 март се навършват 80 години от ненавременната смърт на Дан Колов. Той умира само на 47-годишна възраст от туберкулоза. Гробът му в родното му село Сенник в Севлиевско е разположен с лице към Стара планина. Дан Колов не е само спортист и борец, той е преди всичко един добър българин и човек с голям сърце и благотворителна дейност.

Дан Колов ще бъде запомнен с безграничната си щедрост и думите: „Аз не обичам наполовина работи. Когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“. През живота си щедрият Дан Колов е дарявал средства за построяването на Ловния дом в Севлиево, за футболния отбор, за изграждането на старчески дом, за Батошевския манастир край Севлиево, за училището в родното си село Сенник, за погасяването на задълженията към държавата на голяма част от жителите на родното му село, за тренираните от него млади спортисти, школите по борба и още много други.

Дан Колов. Източник: Добрите българи, dobrite.bg

Дан Колов дарява 500 000 лева от личното си състояние на цар Борис за закупуване на самолет, който трябва да се използва от българските пощи. Заедно с неговия приятел Хари Стоев подпомагат изграждането на военното летище в Горна Оряховица. След смъртта на друга легенда в българската борба – Никола Петров, Дан Колов дарява значителна сума на затрудненото му семейство. Целият хонорар от победата над Чарли Сантен Колов дарява на българските студенти. През 1936 година в София той създава школа по борба, носеща неговото име.

За Дан Колов социологът Иван Хаджийски казва: „Той засрами мнозина, макар че спокойно можеше да сложи парите в джоба си…“.

Източник на информацията: Габрово Daily

Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи. Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общност за доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg