Как да помогнем на Коледа и не само

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ публикува част от статията „5 дни до Коледа и 10 начина да помогнем!“ на Калина Дабкова и Деница Събева от „Поколението Z“ – нова студентска онлайн медия на студенти от Факултета по журналистика в Софийския университет. Студентите представят 10 добри инициативи. Срокът за една от тях за съжаление вече е изтекъл – „Стани „Tаен Дядо Коледа“ за коте или куче без дом“, но можете да следите следващите начинания на Animal Hope Varna, които полагат грижи за близо 170 спасени от улицата кучета и котета.

Последният месец от годината се дотъркули и донесе със себе си празничния дух и желанието да бъдем по-добри хора! Дали всички ставаме по-добри около Коледа, за да влезем в списъка на добрите деца на Милия старец или причината е съвсем различна, не знаем, но ние, от Z Generation, вярваме в едно – добро се прави не само по празниците! Затова решихме да подберем 10 инициативи, на които може да помогнете на Коледа и не само!

Ателие „Прегърни ме“

Нали знаете как по Коледа всички започваме денонощно да мислим какви подаръци да вземем на близките си? Подарете им нещо с кауза!

Ателие „Прегърни ме“ дава шанс на изоставени деца да работят с художници, писатели, артисти и да създават картини, парцалени кукли и какво ли още не! Купувайки продукт от техния сайт или от самото ателие, вие давате шанс на десетки изоставени деца да продължават да творят и да мечтаят!

Ателието започва своята дейност през лятото на 2005 г. и до днес то остава малко убежище за деца и младежи, настанени в социални домове и социални институции. Представете си го така: купувайки каквото и да е от тях, вие купувате криле за житейския полет на едно дете!

Оле, мале

Може би сте се срещнали с „Оле Мале“ на Панаира на книгата, Коледния базар или в някой магазин на „Фантастико“? Може би сте останали очаровани от цветните ръчно изработени играчки и сте си казали: „Оле-мале, трябва да си взема една!“.

Всички играчки, които се предлагат от „Оле Мале“, са изработени от майки на деца с увреждания. Сайтът има за цел да подпомогне финансовата им независимост. Събраните средства от продажбата на играчки и дарения се използват, за да се закупят материали за работа, както и за курсове по професионална преквалификация, с цел дълготрайна и смислена възможност на майките на деца с увреждания да се издържат.

DMS

Изпрати SMS и направи добро – толкова е просто!

Често го правим покрай Коледа, но не е нужно да стане декември, за да изпратим един SMS с кауза. В DMS кампаниите са многобройни – или 915, ако трябва да бъдем точни.

Начините за дарение са няколко – чрез SMS, онлайн или с банков превод. Сайтът разполага и с опция да създадеш кампания.

Нещо толкова малко като един SMS, което може да не означава нищо за нас, означава много за други. И най-хубавото е, че можеш да бъдеш дарител-спасител по всяко едно време от годината!

SOS детски селища

Домът и семейството означават всичко!

Сдружение „SOS Детски селища“-България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск.

Вече повече от четвърт век Сдружението осигурява семейство и здравословна среда за деца, лишени от родителска грижа или в риск да загубят закрилата на своите родители.

Всички можем да подкрепим каузата на „SOS Детски селища“, все пак децата са нашето бъдеще и няма по-важно от грижата за тях!

Дарение на книги за  ЧитАлнЯта

До края на годината „ЧитАлнЯта“ в Градската градина на София събира за библиотеки в страната книги, издадени през последните 10 години. Търсят се също нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България.

Фокусът пада върху съвременната литература с акцент върху българската. Целта е за 2020 година да се съберат 2020 книги.

Не се приемат дарения за нехудожествена литература, книги на чужд език или с компрометиран външен вид, както и партизански романи, любовни саги, кримки, чик-лит и т.н.

Всеки дарител получава и подарък – читателска карта. С нея ще може да се заемат книги, както  за четене в парка, така и за вкъщи.

Придружи незрящи на разходка в Южния парк през декември

Понякога, за да помогнеш не е задължително да даряваш парична сума. Ако покрай празниците си похарчил голяма част от бюджета си в подаръци за цялото семейство, но все пак имаш силното желание да направиш добро някому, имаме точната кауза за теб.

В уикендите до 29 декември Дом за пълнолетни лица със сетивни увреждания в София организира разходки за незрящи, които нямат възможност да излизат сами в Южния парк.

Домът е в кв. „Иван Вазов“, в непосредствена близост до парка, а разходките се провеждат в периода между 14:00 до 16:00 часа. Двата часа, които ще споделиш навън с един незрящ човек, означават много повече от раздвижване на чист въздух. Заедно можете да обмените опит и идеи за живота или просто да поговорите за ежедневието ви.

Една разходка сред природата винаги е добра идея, а защо пък да не е и с кауза!

Помагай с готвенето и/или работи с деца в кухня за бедни

Ако искаш да помогнеш на някого не само по празниците, а и след тях, спокойно можеш да се включиш с помощ в готвенето и/или работа с деца в кухня за социално слаби.

От януари 2000 г. насам в двора на църквата „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Дружба“ 2 веднъж седмично се хранят бедни хора от цяла София. Броят им достига до 400 души на ден.

Социалната кухня работи всяка една събота и се поддържа изцяло от доброволци. Освен работата в кухнята дейността предлага и занимания с децата на идващите за храна хора. Тяхната възраст е между 5 и 13 г. и имат нужда от внимание, което за съжаление по една или друга причина невинаги получават дори вкъщи.

Инициативата търси доброволци в различни дейности, които са да: помагат в готвенето (белене, рязане), раздават храната, работят с децата (игри, песни, танци, работилници, обучение).

Това се случва всяка събота между 8:30 и 14:00 ч., а ти можеш да помогнеш винаги, когато имаш възможност!

Подкрепи с материали арт работилници за младежи от домове

Ако си любител на изкуството или просто искаш да насърчиш младежи от домове да създават такова, можеш да участваш в целогодишно дарение на арт материали.

От 2018 г. фондация „РеАрт“ организира месечни арт работилници за децата и младежите в Център за настаняване от семеен тип в кв. „Надежда“ в София. Те рисуват основно върху текстил – изработват тениски и аксесоари. Техните ментори в работилничките им предлагат се стремят да бъдат пример за подражание и приятели, на които младежите да могат да разчитат и да си споделят нещата от живота, които ги вълнуват.

Материалите за работа се изчерпват светкавично, затова екипът на „РеАрт“ има нужда от малко помощ от теб. Ето списъка с най-необходимото: текстилни бои, четки за рисуване – плоски, различни размери, гъбички, тампончета и валячета, шаблони за отпечатване, тениски и потници – предимно бели, размер S, M и L.

Материали се набират целогодишно, може да се включиш с каквото и когато имаш възможност.

Подари пакет храна на възрастен човек в нужда в село Розино

Фондация „Заедно напред – Розино“ съвместно с местното читалище „Звездица“, подпомага най-бедните жители за новогодишната нощ. В селото има 40 възрастни души, които живеят в лишения и не разчитат на подкрепа от никого.

Можеш да им помогнеш като изпратиш малък дар до 30 декември – пакет с хранителни продукти по твой избор. В него можеш да включиш продукти за готвене от първа необходимост, различни видове консерви – пастет, лютеница, конфитюр, пакетирани дребни сладки и бисквити, всякакви други трайни храни, които не изискват съхранение в хладилник.

Може да го изпратиш по пощата или по куриер за твоя сметка, или да го предадеш лично на организатора в с. Розино, общ. Карлово.

Това са нашите предложения за благотворителни каузи! Разбира се, доброто се крие навсякъде и не винаги стои зад името на някоя кампания. Дори и малките жестове за нас могат да се окажат спасение за някой друг. Затова ви предизвикваме! Бъдете добри не само по Коледа, носете доброто винаги в себе си, защото то е заразно и шансовете да заразите хората около вас са много големи!

Оригиналната статия „5 дни до Коледа и 10 начина да помогнем!“ е тук. Може да разгледате и останалите статии от „Поколението Z“ на сайта им ТУК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Калина Дабкова и Деница Събева

Калина ДАБКОВА и Деница СЪБЕВА са автори в "Поколението Z", студентска медия от студенти във Факултета по журналистика на Софийския университет.