За контакт
info@dobrite.bg


Back

Как да помогнем на Коледа и не само

Как да помогнем на Коледа и не само
Подари пакет храна на възрастен човек в нужда в село Розино
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ публикува част от статията „5 дни до Коледа и 10 начина да помогнем!“ на Калина Дабкова и Деница Събева от „Поколението Z“ – нова студентска онлайн медия на студенти от Факултета по журналистика в Софийския университет. Студентите представят 10 добри инициативи. Срокът за една от тях за съжаление вече е изтекъл – „Стани „Tаен Дядо Коледа“ за коте или куче без дом“, но можете да следите следващите начинания на Animal Hope Varna, които полагат грижи за близо 170 спасени от улицата кучета и котета.

Последният месец от годината се дотъркули и донесе със себе си празничния дух и желанието да бъдем по-добри хора! Дали всички ставаме по-добри около Коледа, за да влезем в списъка на добрите деца на Милия старец или причината е съвсем различна, не знаем, но ние, от Z Generation, вярваме в едно – добро се прави не само по празниците! Затова решихме да подберем 10 инициативи, на които може да помогнете на Коледа и не само!

Ателие „Прегърни ме“

Нали знаете как по Коледа всички започваме денонощно да мислим какви подаръци да вземем на близките си? Подарете им нещо с кауза!

Ателие „Прегърни ме“ дава шанс на изоставени деца да работят с художници, писатели, артисти и да създават картини, парцалени кукли и какво ли още не! Купувайки продукт от техния сайт или от самото ателие, вие давате шанс на десетки изоставени деца да продължават да творят и да мечтаят!

Ателието започва своята дейност през лятото на 2005 г. и до днес то остава малко убежище за деца и младежи, настанени в социални домове и социални институции. Представете си го така: купувайки каквото и да е от тях, вие купувате криле за житейския полет на едно дете!

Оле, мале

Може би сте се срещнали с „Оле Мале“ на Панаира на книгата, Коледния базар или в някой магазин на „Фантастико“? Може би сте останали очаровани от цветните ръчно изработени играчки и сте си казали: „Оле-мале, трябва да си взема една!“.

Всички играчки, които се предлагат от „Оле Мале“, са изработени от майки на деца с увреждания. Сайтът има за цел да подпомогне финансовата им независимост. Събраните средства от продажбата на играчки и дарения се използват, за да се закупят материали за работа, както и за курсове по професионална преквалификация, с цел дълготрайна и смислена възможност на майките на деца с увреждания да се издържат.

DMS

Изпрати SMS и направи добро – толкова е просто!

Често го правим покрай Коледа, но не е нужно да стане декември, за да изпратим един SMS с кауза. В DMS кампаниите са многобройни – или 915, ако трябва да бъдем точни.

Начините за дарение са няколко – чрез SMS, онлайн или с банков превод. Сайтът разполага и с опция да създадеш кампания.

Нещо толкова малко като един SMS, което може да не означава нищо за нас, означава много за други. И най-хубавото е, че можеш да бъдеш дарител-спасител по всяко едно време от годината!

SOS детски селища

Домът и семейството означават всичко!

Сдружение „SOS Детски селища“-България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск.

Вече повече от четвърт век Сдружението осигурява семейство и здравословна среда за деца, лишени от родителска грижа или в риск да загубят закрилата на своите родители.

Всички можем да подкрепим каузата на „SOS Детски селища“, все пак децата са нашето бъдеще и няма по-важно от грижата за тях!

Дарение на книги за  ЧитАлнЯта

До края на годината „ЧитАлнЯта“ в Градската градина на София събира за библиотеки в страната книги, издадени през последните 10 години. Търсят се също нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България.

Фокусът пада върху съвременната литература с акцент върху българската. Целта е за 2020 година да се съберат 2020 книги.

Не се приемат дарения за нехудожествена литература, книги на чужд език или с компрометиран външен вид, както и партизански романи, любовни саги, кримки, чик-лит и т.н.

Всеки дарител получава и подарък – читателска карта. С нея ще може да се заемат книги, както  за четене в парка, така и за вкъщи.

Придружи незрящи на разходка в Южния парк през декември

Понякога, за да помогнеш не е задължително да даряваш парична сума. Ако покрай празниците си похарчил голяма част от бюджета си в подаръци за цялото семейство, но все пак имаш силното желание да направиш добро някому, имаме точната кауза за теб.

В уикендите до 29 декември Дом за пълнолетни лица със сетивни увреждания в София организира разходки за незрящи, които нямат възможност да излизат сами в Южния парк.

Домът е в кв. „Иван Вазов“, в непосредствена близост до парка, а разходките се провеждат в периода между 14:00 до 16:00 часа. Двата часа, които ще споделиш навън с един незрящ човек, означават много повече от раздвижване на чист въздух. Заедно можете да обмените опит и идеи за живота или просто да поговорите за ежедневието ви.

Една разходка сред природата винаги е добра идея, а защо пък да не е и с кауза!

Помагай с готвенето и/или работи с деца в кухня за бедни

Ако искаш да помогнеш на някого не само по празниците, а и след тях, спокойно можеш да се включиш с помощ в готвенето и/или работа с деца в кухня за социално слаби.

От януари 2000 г. насам в двора на църквата „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Дружба“ 2 веднъж седмично се хранят бедни хора от цяла София. Броят им достига до 400 души на ден.

Социалната кухня работи всяка една събота и се поддържа изцяло от доброволци. Освен работата в кухнята дейността предлага и занимания с децата на идващите за храна хора. Тяхната възраст е между 5 и 13 г. и имат нужда от внимание, което за съжаление по една или друга причина невинаги получават дори вкъщи.

Инициативата търси доброволци в различни дейности, които са да: помагат в готвенето (белене, рязане), раздават храната, работят с децата (игри, песни, танци, работилници, обучение).

Това се случва всяка събота между 8:30 и 14:00 ч., а ти можеш да помогнеш винаги, когато имаш възможност!

Подкрепи с материали арт работилници за младежи от домове

Ако си любител на изкуството или просто искаш да насърчиш младежи от домове да създават такова, можеш да участваш в целогодишно дарение на арт материали.

От 2018 г. фондация „РеАрт“ организира месечни арт работилници за децата и младежите в Център за настаняване от семеен тип в кв. „Надежда“ в София. Те рисуват основно върху текстил – изработват тениски и аксесоари. Техните ментори в работилничките им предлагат се стремят да бъдат пример за подражание и приятели, на които младежите да могат да разчитат и да си споделят нещата от живота, които ги вълнуват.

Материалите за работа се изчерпват светкавично, затова екипът на „РеАрт“ има нужда от малко помощ от теб. Ето списъка с най-необходимото: текстилни бои, четки за рисуване – плоски, различни размери, гъбички, тампончета и валячета, шаблони за отпечатване, тениски и потници – предимно бели, размер S, M и L.

Материали се набират целогодишно, може да се включиш с каквото и когато имаш възможност.

Подари пакет храна на възрастен човек в нужда в село Розино

Фондация „Заедно напред – Розино“ съвместно с местното читалище „Звездица“, подпомага най-бедните жители за новогодишната нощ. В селото има 40 възрастни души, които живеят в лишения и не разчитат на подкрепа от никого.

Можеш да им помогнеш като изпратиш малък дар до 30 декември – пакет с хранителни продукти по твой избор. В него можеш да включиш продукти за готвене от първа необходимост, различни видове консерви – пастет, лютеница, конфитюр, пакетирани дребни сладки и бисквити, всякакви други трайни храни, които не изискват съхранение в хладилник.

Може да го изпратиш по пощата или по куриер за твоя сметка, или да го предадеш лично на организатора в с. Розино, общ. Карлово.

Това са нашите предложения за благотворителни каузи! Разбира се, доброто се крие навсякъде и не винаги стои зад името на някоя кампания. Дори и малките жестове за нас могат да се окажат спасение за някой друг. Затова ви предизвикваме! Бъдете добри не само по Коледа, носете доброто винаги в себе си, защото то е заразно и шансовете да заразите хората около вас са много големи!

Оригиналната статия „5 дни до Коледа и 10 начина да помогнем!“ е тук. Може да разгледате и останалите статии от „Поколението Z“ на сайта им ТУК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.