За контакт
info@dobrite.bg


Back

Ваня Ананиева, която предава Доброто нататък

Ваня Ананиева, която предава Доброто нататък
Ваня Ананиева. Снимка: Личен архив
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ представя Ваня Ананиева – основател на езикови училища „Интелект“ и на благотворителната кауза „Предай нататък“. Преди да започне интервюто, ще разкажа малко предистория как се запознахме с Ваня Ананиева. Връщам няколко години назад, когато участвах в курса по основи на маркетинга, който Георги Малчев води в СофтУни – въвеждащ курс за цялостната им програма SoftUni Digital. А сега се прехвърляме отново в настоящето, до началото на 2020 г. Получих покана от сутрешното предаване на БНТ „Култура.бг“ да представя в ефир сайта „Добрите българи“. Предложиха ми, при възможност, да гостувам в ефир заедно с представител на конкретна кауза, за която съм разказал в Dobrite.bg. Разбира се, на първо място се сетих за доброволческите групи на габровски майки, за които неколкократно съм писал и говорил. Или за ТърновоRuns. Но никой от тях не беше в София. Весела Димитрова от „Габровски майки и татковци“ ми даде предложението да разкажем за „Предай нататък“. Писах на Георги Малчев и той предложи в ефир да гостува самият създател на каузата – Ваня Ананиева. И така, на 3 януари, се запознахме с Ваня. Гостуването ни по БНТ може да гледате тук – „Култура.бг„. След ефир пихме по едно кафе и се разбрахме да ми „гостува“ и в „Добрите българи“.

Представи се…

Казвам се Ваня Ананиева и съм основател на езикови училища “Интелект”. Работя в сферата на езиковото обучение вече повече от 20 години, като за това време в нашите училища сме обучили повече от 40 000 човека. През 2009 г. създадох агенция за преводи и легализации, а шест години по-късно на бял свят се роди “Лудостта на Гения” – ескейп стая за малки и големи. Имам щастието кариерният растеж да се допълва с този в личен план – имам съпруг и две, вече не толкова малки, деца, които израснаха с „Интелект“. В свободното си време обичам да пътувам, да срещам нови хора и истории и да рисувам.

Каква е твоята добра кауза?

Моята добра кауза се роди преди 5 години, в една предколедна инициатива, която организирах за учениците на „Интелект“. Решихме да изработим картички и играчки, които впоследствие да продадем и със събраните средства – да помогнем на няколко дома за сираци и хора с увреждания. Така, за пръв път, се сблъсках с реалиите в домовете в България и с нуждите, които имат. Беше ясно. Можем да променим света, ако сме повече, ако сме заедно и ако всеки един от нас предава нататък.

Коледна работилница на „Предай нататък“ в Софтуерен университет в София. Снимка: „Предай нататък“

Защо тази кауза е важна за теб и какво те вдъхновява да продължаваш?

“Предай Нататък” е кауза, която много наши сънародници припознаха. В последващата година моят приятел Георги Малчев от дигитална агенция “Експлора” се впусна с душа и сърце в инициативата и в момента, ние двамата сме организатори и двигатели на инициативата. Миналата година през коледната работилница минаха над 450 човека и с общи усилия на много участници и компании, които ни подкрепиха, успяхме да съберем над 30000 лева и да помогнем на 700 човека в домове в цяла България.

На гости в Специално училище за ученици с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов“, Варна. Снимка: „Предай нататък“

Какво ме вдъхновява ли? Вдъхновяват ме хората, които застават зад каузата – дават време, средства и емоции, за да направят живота на хора в затруднение малко по-ведър. Вдъхновяват ме изпълнените със сълзи очи на децата ми, които осъзнават какво имат и кои са важните неща в живота. Вдъхновяват ме хората в домовете, които те прегръщат и казват “Пожелавам си да се върнеш!”, вдъхновява ме Георги, който въпреки ангажираното си ежедневие, намира времето и енергията да осъществява общата ни мечта.

“Добрите българи” е общностна медия и вярва в насърчаването на общите действия в името на добра кауза. Ако се нуждаеш и търсиш подкрепа за нещо, имаш възможност да отправиш призив сега.

Тази година, започваме една доста по-сериозна работа по “Предай Нататък”. Имаме намерение да изградим мрежа от съмишленици, както и да правим постоянно проучване на домовете и организиране на акции не само по Коледа. Запазваме си правото да ви известим със следващата ни голяма цел и да включим повече хора в Предаването нататък.

Добрият път се върви с приятели и съмишленици. На кого или какво би искал да благодариш за подкрепата, помощта, приятелството?

Без подкрепата на съмишленици и приятели, „Предай Нататък“ нямаше да бъде възможна инициатива. На първо място благодаря на Георги Малчев за това, че отдадено и с любов вървим ръка за ръка в благотворителното ни начинание. Благодаря на екипа ми, на целия „Интелект“, на приятелите, които са до нас, на екипа на Жоро и на множеството хора, които са до нас във всеки един момент. Благословени сме да имаме подкрепата на толкова много хора и да знаем, че наистина сме успели да предадем нататък.

Георги Малчев и Ваня Ананиева. Снимка: Личен архив

Има стар български поздрав при среща “Дал Бог добро”. А ти на кого искаш да дадеш добро?

На децата в домовете, които те прегръщат и не искат да те пуснат, на хората с увреждания, които – куцайки към теб – искат да хванат ръката ти. На възрастната баба в дома за изоставени възрастни хора, която те кани в своя свят, простиращ се на 4 кв.м., и ти дава последното си пакетче кафе – защото иска също да направи добро за теб. Всички тези хора заслужават цялото добро на света. И да. На тях искам да го дам.

Назови добра кауза или случайно обикновено добро на друг човек или организация, което те вдъхновява?

Инициативите на “Един процент промяна”, на “Изплети топлина”, на всички хора, които са решили да помогнат, вместо да останат безучастни, да дадат своето малко, което да промени света за добро.

Кои са твоите герои и будители от миналото?

Като човек на словото моите будители и вдъхновители са също повелителите на перото. Яворов, Йовков и Пелин са сред водещите имена, в много голяма част от техните думи намирам своите изповеди. Иска ми се съвременното поколение да ги разбира по-добре, но еволюцията на духовността е в едни съвсем различни измерения. Наша е задачата да помним и да намерим начин да разкажем за величието на Големите.

Кои са твоите съвременни герои и будители?

Моите будители са хората, с които се заобикалям. Голяма част от тях имат мисия да направят света по-добро място. Георги Малчев е един от тях. Да даваш – без да търсиш отплата. Да бъдеш за пример, давайки сам пример. Лазар Радков, Георги Ненов, Иван Цукев, Мила Иванова, Тео Ушев… много са хората, които могат да те събудят днес. Важното е да имаш отворено сърце и душа. За да чуеш и видиш.

Какво харесваш в общността, в която живееш (твоя квартал, населено място или България)?

Вярвам, че човек привлича към себе си себеподобни. От нас зависи да бъдем добра общност, с добри хора, с добри идеали. Благодарна съм на съдбата за моите добри срещи.

Какво би променила в общността, в която живееш (твоя квартал, населено място или България) и защо?

Иска ми се хората да поемат отговорност за действията си. Да стоят зад решенията си, да са смели в мечтите си и добри с хората, които нямат техния шанс. Ако само веднъж днес се усмихнеш на непознат човек, направиш малък жест, стоплиш поне едно сърце – знаеш ли какво ще си направил? Ще си предал нататък.

Каква е твоята мечта?

Мечтая си за свят без болка за децата.

Какъв е твоят девиз?

Любов. Благодарност. Уважение.

Какво е твоето послание за Доброто?

Погледни в очите на хората, които нямат нищо. Какво мислиш, че ще видиш там? Ще ти кажа – ще видиш благодарност. За всяко малко нещо, за всяка получена дума, за всяка незначителна за теб вещ. Ще разбереш, че смисълът на живота се корени в това да направиш другите щастливи. В това да си благодарен за всеки шанс и всеки урок, който получаваш. А какво по-хубаво можеш да направиш от това да Предадеш доброто нататък?

Ако дейността на Ваня Ананиева ви е заинтригувала, може да откриете повече в сайта на „Предай нататък“ тук.

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общностна медия за доброто, която стартира като страница във Фейсбук на 9 март 2013 г. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg