За контакт
info@dobrite.bg


Back

Баща, загубил сина си, построява камък по камък храм в планината

Баща, загубил сина си, построява камък по камък храм в планината
Петко Илиев. Снимка: btvnovinite.bg
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

През 2003 г. Петко Илиев от Сопот губи сина си, чийто живот е отнет от лавина в Стара планина. Няколко месеца след трагедията Петко превръща болката си в добрина – започват първите копки за най-високо разположения православен храм в България „Св. св. Николай и Пантелеймон“ , на няколко метра от хижа „Рай” в Стара планина, разказват в репортаж от bTV.

„Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си загубен”, казва Петко Илиев.

До завършването на църквата изминават цели 15 години.  Мястото е трудно проходимо – стига се пеша или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа „Рай”.

В каузата се включват доброволно и стотици хора от цяла България. „Всеки един вече, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от много места, не само от България – от Алпите, Мусала”, разказва Петко Илиев. Камък по камък, ден след ден храмът е построен.

Камъни за храма в Стара планина. Снимка: btvnovinite.bg

Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по създаването на документален филм за храма. Той носи работното име „Щастливите камъни“ и за да бъде завършен е необходимо да бъдат събрани още средства. Храмът също има нужда от финансова подкрепа, за да продължи да се поддържа. Който иска да помогне  с дарение, може да се свърже с Петко и Милена:

Петко Илиев – 0877234249, iliew1947@abv.bg
Милена Стойкова – 0897296377, turandot_films@abv.bg

„Добрите българи“ е общностна медия за доброто, която стартира като страница във Фейсбук на 9 март 2013 г. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg