Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

„Дивите животни“: Как да помогнем на таралеж, ако е в критично състояние

„Дивите животни“: Как да помогнем на таралеж, ако е в критично състояние
Таралежи в критично състояние. Снимка: Фондация "Дивите животни"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

С топлото време таралежите се събуждат от зимен сън, но някои от тях не са в добро здравословно състояние. От Фондация „Дивите животни“ разпространиха призив как да се погрижим и да спасим таралеж. „Таралежите, които са зле, обикновено са със затворени очи, сух нос, не се свиват бързо, когато усетят приближаване на друго същество или допир, лежат обикновено на една страна“, споделят природозащитниците. Ето и целия им призив:

„С идването на малко по-топлото време таралежите започнаха по-масово да се събуждат от зимния сън. Много от тях, обаче, са в критично състояние още със събуждането. Причината е, че паразитите са продължили да се развиват в телата им и да влошават здравето, докато самите таралежи спят, а от друга страна дори самото събуждане изисква огромен обем енергия от тялото и това понякога е последното, което това тяло може да издържи.

Ако срещнете таралеж сега по светло, прилегнал на полянка, обърнете внимание на състоянието на животното. Таралежите, които са зле, обикновено са със затворени очи, сух нос, не се свиват бързо, когато усетят приближаване на друго същество или допир, лежат обикновено на една страна, понякога правят конвулсивни движения или отварят и затварят уста, защото дишането им е затруднено, а кожата е видимо суха от силната дехидратация.

Таралежи в критично състояние. Снимка: Фондация „Дивите животни“

Ако намерите животно, което според Вас има нужда от помощ, позвънете да опишете случая (0988 79 79 86) и ако преценим, че трябва да се търси бързо специализирана помощ, се ориентирайте към бързи действия, за да стигне животното до такава помощ.

Имайте предвид, че обикновено когато вече е видимо зле, животното няма време да отлагате, да спорите с някой, който Ви дава указания, че ще го нахраните и всичко ще се оправи, да задържате в дома си, за да го видят децата и т.н. Носете бързо, за самото животно е важно.

Как да дарите за Фондация „Дивите животни“?

„Дивите Животни“ е неправителствена организация, която се издържа единствено чрез дарения.

Ако имате желание да помогнете, дарете хавлиени кърпи, поларени одеалца, консерви за таралежи, брашнени червеи (живи) от магазини за жива храна за екзотични домашни любимци. Дарения в натура можете да оставяте в някоя от трите ветеринарни клиники „Добро хрумване“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg