За контакт
info@dobrite.bg


Back

„Дивите животни“: Не изхвърляйте боклук в хралупи, там гнездят птици

„Дивите животни“: Не изхвърляйте боклук в хралупи, там гнездят птици
Сини синигерчета. Снимка: Фондация "Дивите животни"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

От Фондация „Дивите животни“ разпространиха призив да не изхвърляме опаковки и остатъци от храна в дупки по дърветата в града, защото именно в тези хралупи много птици свиват гнезда, излюпват и отглеждат малките си. Публикуваме и посланието на „Дивите животни“:

„Вероятно ще ви се види странно под снимка на пораснали бебета сини синигери да си говорим за боклуци и за това къде си изхвърляме отпадъците. Съвсем скоро ще разберете връзката.

Тези вече пораснали до младежи сини синигерчета бяха събрани едно по едно, общо 9 броя, в близост до дърво с хралупа, в която са израснали и са били усърдно хранени от техните миниатюрни родители. За жалост дървото се намира до магазин от голяма верига за хранителни стоки. Виждали сте, няма как да не сте, как в различни дупки по дърветата в града, цепки и какви ли не още места и местенца, има пъхнати, оставени, хвърлени там отпадъци – опаковки от вафли, пликчета от чипс, салфетки, парченца останали сандвичи и т.н.

Нашите пациенти, деветима на брой, са расли в нещо, което някой е пуснал, хвърлил, заврял, забутал в хралупата, в която са били те. В резултат на това, целите са омазани с това разлагащо се нещо с миризма на развален кашкавал.

Идва моментът да напуснат хралупата, защото са пораснали, тръгват да излизат и… не могат да летят, защото перата им са безвъзвратно повредени и омазани. Падат на земята и до там. Вероятно няколко от тях има умряли вътре в хралупата в тази смрад.

Докато не сменят перата си те не могат да летят, а това ще отнеме много време, ако въобще оцелеят след всичко това.

Та, ето я връзката с отпадъците на човеците и местата за изхвърляне на отпадъци. Човекът, причинил това, със сигурност изобщо не си е давал сметка какво прави, изхвърляйки сандвич или нещо подобно в дупка на дървото до магазина.

Добре е да си даваме сметка, че не сме сами в този град и всяка цепнатина в него е пълна с живот. Добре е да мислим за последствията от действията си.“

Източник на информация: „Дивите животни“

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общност за доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg