Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

Камбанен звън ще оглася Велико Търново 33 пъти всеки ден до края на извънредното положение

Камбанен звън ще оглася Велико Търново 33 пъти всеки ден до края на извънредното положение
Крепостта Царевец във Велико Търново. Снимка: Регионален исторически музей Велико Търново
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Днес, 22 март – празник на Велико Търново, в 12:00 ч. 33 пъти последователно звън на всички камбани в старата столица ще огласи града. Така великотърновци ще отбележат Празника на историческата и духовна столица на България, отменен заради извънредните обстоятелства, съобщи кметът Даниел Панов.

От днес до края на извънредното положение камбаните ще звънят 33 пъти всеки ден в 12:00 ч. В същия час ежедневно в катедралния храм на Велико Търново ще се чете молитва за здраве на всички великотърновци. Ето какво още сподели Даниел Панов във Фейсбук страницата си:

„Има много примери от световната история как камбанният звън по време на криза и тежки времена повдига духа на хората и ги мотивира да се справят.

Числото 33 символизира и Христовата възраст и наближаването на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, когато надеждата и светлината, вярата и добротата побеждават.

Инициативата ни е съвместна с Великотърновска Света митрополия.“

По повод празничния за Велико Търново 22 март кметът написа още:

„Когато сме единни, когато ни обединява значима кауза, винаги сме се справяли с всякакви предизвикателства. С храброст, но също с дисциплина и ред нашите велики царе постигат блестящи успехи, а Търновград е сред най-мощните държавнически, военни, духовни и културни центрове в Югоизточна Европа.

Сега има нещо много по-важно от празнуването – и за това ще има време, когато всичко отшуми. В настоящия момент от съвременната ни история по-силно отвсякога сами определяме какви ще са бъдещите дни и седмици пред нас. От нас зависи съдбата на близките ни и нa хората от рисковите групи.

Затова днес и сега трябва да сме единни в спазването на мерките и дисциплината. В тези дни, в които наистина е задължително да ограничим социалните си контакти и да не се събираме с други хора, просто трябва да помислим за близките ни, за нашите родители, баби и дядовци.

Нека жертваме комфорта си сега, за да го имаме отново в близко бъдеще! Нека ограничим социалните си контакти днес, за да се радваме скоро отново на тях!

Това е начинът всеки от нас да опази хората, които обича, за да има щастието да прекарва времето си с тях, след като епидемията отшуми.
Нека да вярваме на лекарите и медицинските специалисти, които знаят какво правят.

Не си мислете, че няма да се справим, защото не е така! Великотърновци винаги са били горди, силни и решителни хора! Сега е нужно същото! Доказали сме, че можем да се справяме заедно в трудни моменти! С вяра, сила и решителност ще го направим! Вярвам във вас, скъпи великотърновци!“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg