За контакт
info@dobrite.bg


Back

Нова социална кухня отвори при столичния храм „Св. Николай Мирликийски“

Нова социална кухня отвори при столичния храм „Св. Николай Мирликийски“
Социална кухня в столичния православен храм "Св. Николай Мирликийски". Снимка: Софийска Митрополия
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Столичният митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“, съвместно с ресторант „Kото“, организира социална кухня. Председателят на храма ик. Николай Нешков е инициатор на добротворната инициатива. Безплатна храна на бедни и нуждаещи се ще бъде раздавана всеки четвъртък от 12:00 ч. пред старинния храм „Св. Николай Мирликийски“ в София на ул. „Калоян“ 6. Разговорът с него е публикуван в сайта на Софийска митрополия:

Как възникна идеята за тази благотворителна инициатива?

Група приятели от голям ресторант в съседство с храма бяха имали отдавна идеята да организират раздаване на храна за нуждаещи се хора. Идеята доби завършен вид с предложението да го правят чрез храма, тъй като те явно осъзнаха, че биха искали не просто да раздават храна на гладни хора, а да го правят в име Божие, като поставят себе си на заден план – нещо изцяло евангелско. Но също така и всичко това нямаше да бъде възможно, ако Софийска св. Митрополия не беше откликнала с разбиране и в срочен порядък.

Защо от всички възможни възможности за дарителство избрахте раздаването на топла храна?

Защото е отговор на непосредствена потребност и стига веднага до нуждаещите се. Храненето на гладни хора не може да бъде обект на съмнение, и след като имаме възможност да го правим, ние не се поколебахме. И не на последно място – такава е волята на дарителя.

Ик. Николай Нешков, храм „Св. Николай Мирликийски“, София. Снимка: Софийска Митрополия

Храмът Ви е един от най-малките в Софийска епархия… Как предвиждате да се организира раздаването на храна?

Единствената възможност е това да стане пред храма, на общинския тротоар. Затова ние сме входирали писмо до г-н Трайков, кмет на община „Средец”, в което припомняме, че това не е единствения случай, в който сме раздавали храна безвъзмездно и на това място (досега това беше на двата ни храмови празника), и че всичко се случва с благословението на Софийска св. Митрополия.

Кои и какви хора ще Ви подпомагат в делото?

Това, че храмът ни е малък, не пречи да има доста доброволци от енорията и от ресторанта. Разчитаме основно на тяхната помощ, те са наистина ентусиазирани от това, което предстои.

Имате ли нужда от доброволци или др. неща?

Разбира се, че всеки е добре дошъл да помага. Предвиждаме, че с течение на времето броят на хората, на които ще се раздава храна ще нараства. Разбира се, има възможност броя на порциите да бъде увеличен, първият път при всяко положение ще бъде посветен и на това да се ориентираме в обстановката. Ще се нуждаем от помощ и за почистване на мястото след раздаването и изобщо за съблюдаване на реда.

Защо точно в четвъртък?

Това е денят от седмицата, посветен на св. Николай Мирликийски. Освен това се поинтересувахме къде другаде се раздава храна, за да няма съвпадение и така хората да могат да имат храна в различни дни.

Ще има ли църковна молитва преди раздаването на храната?

Разбира се, всички ние осъзнаване, че храната е потребност, но благославянето й е мисия и проповед.

Какво си пожелавате?

Преди всичко да можем да дадем нещо повече от храна. Тя е символ на надеждата, но не и самата надежда. Ето това си пожелаваме да дадем.

За написването на статията са използвани следните източници на информация: Софийска Света Митрополия.

„Добрите българи“ е общностна медия за доброто, която стартира като страница във Фейсбук на 9 март 2013 г. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg