Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

Нова социална кухня отвори при столичния храм „Св. Николай Мирликийски“

Нова социална кухня отвори при столичния храм „Св. Николай Мирликийски“
Социална кухня в столичния православен храм "Св. Николай Мирликийски". Снимка: Софийска Митрополия
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Столичният митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски“, съвместно с ресторант „Kото“, организира социална кухня. Председателят на храма ик. Николай Нешков е инициатор на добротворната инициатива. Безплатна храна на бедни и нуждаещи се ще бъде раздавана всеки четвъртък от 12:00 ч. пред старинния храм „Св. Николай Мирликийски“ в София на ул. „Калоян“ 6. Разговорът с него е публикуван в сайта на Софийска митрополия:

Как възникна идеята за тази благотворителна инициатива?

Група приятели от голям ресторант в съседство с храма бяха имали отдавна идеята да организират раздаване на храна за нуждаещи се хора. Идеята доби завършен вид с предложението да го правят чрез храма, тъй като те явно осъзнаха, че биха искали не просто да раздават храна на гладни хора, а да го правят в име Божие, като поставят себе си на заден план – нещо изцяло евангелско. Но също така и всичко това нямаше да бъде възможно, ако Софийска св. Митрополия не беше откликнала с разбиране и в срочен порядък.

Защо от всички възможни възможности за дарителство избрахте раздаването на топла храна?

Защото е отговор на непосредствена потребност и стига веднага до нуждаещите се. Храненето на гладни хора не може да бъде обект на съмнение, и след като имаме възможност да го правим, ние не се поколебахме. И не на последно място – такава е волята на дарителя.

Ик. Николай Нешков, храм „Св. Николай Мирликийски“, София. Снимка: Софийска Митрополия

Храмът Ви е един от най-малките в Софийска епархия… Как предвиждате да се организира раздаването на храна?

Единствената възможност е това да стане пред храма, на общинския тротоар. Затова ние сме входирали писмо до г-н Трайков, кмет на община „Средец”, в което припомняме, че това не е единствения случай, в който сме раздавали храна безвъзмездно и на това място (досега това беше на двата ни храмови празника), и че всичко се случва с благословението на Софийска св. Митрополия.

Кои и какви хора ще Ви подпомагат в делото?

Това, че храмът ни е малък, не пречи да има доста доброволци от енорията и от ресторанта. Разчитаме основно на тяхната помощ, те са наистина ентусиазирани от това, което предстои.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg