За контакт
info@dobrite.bg


Back

Търговците на добро

Търговците на добро
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Декември е месецът на благотворителността. Но декември се превърна и в месец на доброто като PR акция, като маркетингов проект, като търговски трик.

Заслушайте се в рекламните паузи около коледните празници. Захарни изделия и алкохол са станали олицетворение на доброто за споделяне, вафли са изпълнени с добро, вместо с калории. „Инфлуенсъри“ пропагандират „Правете добро“ – веднъж да го кажеш, добро е, но ежедневно, на всяка публикация за пред хората превръща говоренето за доброто в кухо лицемерие. Особено когато тези призиви са добре планирани във времето, за да донесат дивиденти за бъдеща лична награда или в политическа и партийна кампания (да, за съжаление в последните години Доброто и обществената деятелност вече се „употребяват“ и в предизборните борби).

Оправдан ли е търговски или личен успех, стъпил върху експлоатацията на съкровени човешки ценности? Има ценности, за които по-важно е мълчанието, не надвикването. С доброто не бива да се търгува. С която и да е ценност не бива да се търгува… Защото се обезценяват. Не те самите, те са безценни и надчовешки, но нашето възприятие за тях се обезценява. Превръщаме доброто в кич, в парадна помпозност, която в един момент ще отблъсне хората. За съжаление не от самата себе си, а от доброто като ценност.

В евангелието си свети Лука (гл. 18, ст. 9-14) споделя притчата за фарисея и митаря, разказана от Иисус Христос:

„Също и на ония, които бяха убедени в себе си, че са праведни, и презираха другите, [Иисус] каза следната притча:
двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар. Фарисеинът, като застана, молеше се в себе си тъй: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедници, прелюбодейци, или като тоя митар: постя два пъти в седмица, давам десятък от всичко, що придобивам.
А митарят, като стоеше надалеч, не смееше дори да подигне очи към небето; но удряше се в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника!
Казвам ви, че тоя отиде у дома си оправдан повече, отколкото оня; понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат.“

Фарисеите в юдейското общество от времето на Христос са известни като добре познаващи и спазващи религиозните закони, а обществото ги уважава. За тях е присъща и благотворителността, както самият фарисей казва в молитвата си – „давам десятък от всичко, що придобивам“. Но за фарисея правенето на добро е показно, за хвалба пред хората и Бога. Това самосъзнание за праведност и изключителност го прави и надменен, кара го да се чувства нещо повече от другите човеци.

За разлика от фарисеите митарите били мразени, защото се занимавали със събиране на данъци в полза на чуждата Римска империя. Според притчата омразният на всички митар носи в себе си смирение, той не иска да изглежда по-горен, по-висшестоящ от другите, дори напротив – принизява се, защото осъзнава своето несъвършество.

Притчата завършва с поуката: „всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат.“ Христос предпочита смирения грешник пред възгорделия се праведник и добротворец. Колкото и добри дела да прави един човек, ако той постоянно се хвали с това, а неговото добротворчество го кара да се възгордее като нещо повече от останалите, то това е само лицемерие и той не е постигнал нищо добро нито за себе си, нито за обществото.

Не е време да търгуваме с доброто, да развяваме неговото знаме в търсене на популярност. Време е с разум да пресяваме обикновените добри хора от търговците на добро.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Добрите българи
Добрите българи