За контакт
info@dobrite.bg


Back

Добровестие

Добровестие
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Благовещение е. Благовестие. Празник на благата вест.

Преди три седмици, на 9 март, идеята „Добрите българи“ стана на 10 години. Годишнината мина тихо, без „отпразнуване“ и шумотевица. Без „селфита“. Все повече осъзнавам, че истинското Добро не може да е кресливо, да шуми само около себе си, да си прави селфи с едната ръка, докато с другата „прави добро“. Чувствам, че истинското Добро има нужда от тишина, от мълчание.

През последните години все повече се говори за правенето на добро. И най-страшното е, че доброто се превърна в маркетинг. Стана част от онези модерни думи, които в суетата си хората започват да повтарят, и повтарят, и повтарят. Едни, за да си направят реклама. Други, за да си придадат смисъл, защото усещат, че са го изгубили. Трети, по подражание. И не усещат как с това ги лишават от смисъл.

Третата Божия заповед в християнството е „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог“. Не от страх. Не, защото не сме достойни да говорим за божественото. А защото ни трябва мярка, с която да отличаваме обикновеното от необикновеното, за да ценим истински стойностното. Може на пръв поглед да е парадоксално, но най-малко свобода има там, където постоянно се говори за свобода. И най-малко Добро има там, където доброто е фасадно.

Една от заповедите в Корана на мюсюлманите гласи: „И не върви по земята с надменност! Ти нито ще пробиеш земята, нито ще се въздигнеш колкото планините.“

Отново си припомням защо я има идеята „Добрите българи“. За да разказва за „обикновените хора, които вършат всекидневно добро“. Не за известните, не за медийните герои. А за малкия човек, дори забравения човек, който обаче не е забравил да помогне. Ако познавате такива хора – споделете за тях. Хора от днес или хора от миналото. Пишете на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата „Добрите българи“.

Ако ви е на сърце, подкрепете и следвайте „Добрите българи“

– сайт https://dobrite.bg/
– Facebook страница https://www.facebook.com/dobriteBG/
– Facebook група https://www.facebook.com/groups/dobritebg
– Instagram (от днес) https://www.instagram.com/dobritebg/


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg