За контакт
info@dobrite.bg


Back

Добровестие

Добровестие
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Благовещение е. Благовестие. Празник на благата вест.

Преди три седмици, на 9 март, идеята „Добрите българи“ стана на 10 години. Годишнината мина тихо, без „отпразнуване“ и шумотевица. Без „селфита“. Все повече осъзнавам, че истинското Добро не може да е кресливо, да шуми само около себе си, да си прави селфи с едната ръка, докато с другата „прави добро“. Чувствам, че истинското Добро има нужда от тишина, от мълчание.

През последните години все повече се говори за правенето на добро. И най-страшното е, че доброто се превърна в маркетинг. Стана част от онези модерни думи, които в суетата си хората започват да повтарят, и повтарят, и повтарят. Едни, за да си направят реклама. Други, за да си придадат смисъл, защото усещат, че са го изгубили. Трети, по подражание. И не усещат как с това ги лишават от смисъл.

Третата Божия заповед в християнството е „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог“. Не от страх. Не, защото не сме достойни да говорим за божественото. А защото ни трябва мярка, с която да отличаваме обикновеното от необикновеното, за да ценим истински стойностното. Може на пръв поглед да е парадоксално, но най-малко свобода има там, където постоянно се говори за свобода. И най-малко Добро има там, където доброто е фасадно.

Една от заповедите в Корана на мюсюлманите гласи: „И не върви по земята с надменност! Ти нито ще пробиеш земята, нито ще се въздигнеш колкото планините.“

Отново си припомням защо я има идеята „Добрите българи“. За да разказва за „обикновените хора, които вършат всекидневно добро“. Не за известните, не за медийните герои. А за малкия човек, дори забравения човек, който обаче не е забравил да помогне. Ако познавате такива хора – споделете за тях. Хора от днес или хора от миналото. Пишете на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата „Добрите българи“.

Ако ви е на сърце, подкрепете и следвайте „Добрите българи“

– сайт https://dobrite.bg/
– Facebook страница https://www.facebook.com/dobriteBG/
– Facebook група https://www.facebook.com/groups/dobritebg
– Instagram (от днес) https://www.instagram.com/dobritebg/


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg