За контакт
info@dobrite.bg


Back

Изберете коя мисъл да оставите в себе си – добрата или лошата

Изберете коя мисъл да оставите в себе си – добрата или лошата
Зловолен. Изображение от "Стародумци"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Отворих речника на БАН със стари думи на З – ЗЛО. Зловол, зловолен, злорек, злосмутен, злотворен, злотворец, злотворство, злочестен, злочинец, злочиние, злочинство, злочинко. 12 производни на злото. Към тях можем да добавим и синонимите на зловолен – злонамерен, зложелателен, зломислен. 15.

Натъжих се от толкова много зло и отворих на Д – ДОБРО. Доброхотен, доброчест, доброчестие, доброчестина. Само 4 производни на добро. Но явно не са събрали всички, производните на ДОБРО в Речника на Найден Геров са доволно много, значи имало ги е в езика на старите българи. А можем да обърнем към добро и производните на злото. Вместо злорек – доброрек, вместо злотворен и злотворец – добротворен и добротворец, вместо злочинец – доброчинец.

Езикът е отражение на човека и на обществото. Много зло и злоба се е насъбрала у нас, много зловолни хора има. И не, не е феномен на съвремието ни. Писателят Елин Пелин е казал: „Ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта“. Но пък неговият съвременник Петър Дънов казва: „Всеки ден извършвай по едно добро. Всеки ден казвай на някого по една блага дума.“ Вие изберете коя мисъл да оставите в съзнанието си – най-добре послушайте Дънов, а гениите на злобата прокудете от живота си като прокажени. Обърнете зломислен на добромислен.

А ако видите добро около себе си, разкажете за него в Добрите българи


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg