Get In Touch
541 Melville Ave, Palo Alto, CA 94301,
ask@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.705.5448
Work Inquiries
work@ohio.clbthemes.com
Ph: +1.831.306.6725
Back

Призив за дарение на кръвна плазма за лечение на болни от COVID-19

Призив за дарение на кръвна плазма за лечение на болни от COVID-19
Български лекарски съюз и Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" започват информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма - "Дари плазма! Спаси трима!"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Вливането на плазма от преболедувал COVID-19 може да доведе до подобряване на състоянието на болен от COVID-19 още в първите 24 часа. Български лекарски съюз и  Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ започват информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма – „Дари плазма! Спаси трима!“.

Преборилите болестта у нас се увеличават всеки ден и вече са близо 23 000. И всеки един от тях, отделяйки малко повече от два часа от времето си, може да помогне на трима души, които имат нужда от преливане на реконвалесцентна плазма, за да се преборят с коварната болест.

Защо е важна реконвалесцентната плазма за лекуване на болни с COVID-19?

Кръвната плазма на хора, които са се излекували от COVID-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували COVID-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържат тяхната плазма.

На какви условия трябва да отговарят кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма?

  • Възраст: между 18 и 65 години;
  • Телесно тегло: над 50 кг;
  • Преболедували и възстановили се от COVID – 19 инфекция;
  • Не сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, нямате рисково поведение;
  • Чувствате се здрав/а и не приемате лекарства;
  • Нямате сериозни придружаващи заболявания;
  • Не Ви е преливана кръв и кръвни продукти;
  • В момента се чувствате здрави и състоянието Ви не налага прием на медикаменти.
  • Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма COVID – 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

Къде мога да даря реконвалесцентна плазма?

Даряването става на две места в София:

Национален център по трансфузионна хематология (гр. София; ул.“Бр. Миладинови“ №112) – от понеделник до неделя.  Работното време е от 9:00 ч. до преминаване на последния записан за деня дарител. Центърът работи и в събота и неделя, ако има предварително записани желаещи да дарят плазма.

За максимално удобство и спестяване на време е необходима предварителна консултация и записване на телефон: 0876 752 909 – Д-р Стефановски; 0876 773 201 – д-р Павлов.

Военномедицинска академия (гр. София, ул. „Св. Георги Софийски“ 3). За целта е необходимо на дарителя предварително да му бъде направен тест за антитела на място в лечебното заведение. Последващите стъпки по процедурата ще бъдат обяснени на място в болницата.

Повече информация за тях и за самата процедура по даряване на реконвалесцентна плазма във ВМА може да получите на тел. 02/9225506.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg