За контакт
info@dobrite.bg


Back

Добра дума – Задушбина

Добра дума – Задушбина
Снимката е илюстративна. Pixabay
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Днес е Голяма, Архангелова задушница. Ще направим и ние като Стародумци и ще ви припомним една стара и дори позабравена българска дума – задушбина. Много е близка по звучене и по значение със задушница. Първото й значение е именно помен за душата на наш покоен близък (Бог да прости всички починали наши близки!)

Другото значение на задушбина обаче е да построиш нещо „за обще добро“, както казва Найден Геров. Старите българи вярвали, че доброто за общото благо (строежът на мост, път, чешма, които всички ще използват) се прави за спасяване на собствената ти душа. Правело се е и за спомен – да се споменава, да се помни с добро името на построилия чешмата, например. Учудващо е как предмодерните наши предци, които едва ли са учени на политическа демокрация или на социална психология, са владеели и прилагали на практика едно толкова модерно разбиране – личното добруване и личният интерес се осъществяват през общественото добруване и обществения интерес.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg