За контакт
info@dobrite.bg


Back

„Добрите българи“ – първата българска общност за Доброто от 2013 г. (ЛЕТОПИС)

„Добрите българи“ – първата българска общност за Доброто от 2013 г. (ЛЕТОПИС)
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. като Фейсбук страница, а символично на празника Игнажден 20 декември през 2019 г. започна и дългопланираният уебсайт dobrite.bg. Какво се случи през годините ще разкажем в тази хронологична статия:

9 март 2013 г.

Създадена е Facebook страницата „Добрите българи“. Под това име тя съществува от самото начало и никога не го променя. В първия ден „Добрите българи“ разказват 13 истории, най-вече на обикновени хора, които за извършили добро дело. Двама от тях имат тогава по-голяма публичност – отец Иван от Нови хан и дядо Добри. Още в самото начало стотици харесват и споделят публикациите на „Добрите българи“.

Анонс на „Добрите българи“ в първия ден от създаването на Facebook страницата, 9 март 2013 г.

25 март 2013 г.

Кои са Добрите българи – този отговор откриваме в анонса от 25 март 2013 г. Може би най-истинската дефиниция, която определя мисията на общността ни и до днес – Добрите българи са нашите герои, които с добротата или с успехите си са направили нещо повече за своята общност, за своя град, за своята страна!

Анонс във Facebook страницата „Добрите българи“, 25 март 2013 г.

14 април 2013 г.

Освен герои Добрите българи са обикновени хора, които обаче са направили добро – още една от най-ранните идеи на общността, която е актуална и до днес: „Вярваме, че Добрите българи съществуват. Те живеят с нас, работят с нас, те са обикновени хора като нас. Това, което ги отличава от другите е, че са направили добро, че са постигнали нещо.“

21 юни 2014 г.

Появява се втора редакция на логото на „Добрите българи“, която е версия на първоначалното лого от 2013 г. – сърце в цветовете на българското знаме бяло, зелено и червено, с вграден в него националния герб, и надпис „Добрите българи“ с букви, също оцветени последователно в цветовете на българското знаме.

Версия на логото на „Добрите българи“ от 21 юни 2014 г.

13 март 2015 г.

„Добрите примери трябва да се споделят! За да станат правило, а не да са изключение“

2 април 2018 г.

Създава се Facebook групата „Добрите българи“: „Присъединете се към новата ни група Добрите българи и разкажете в нея кои са вашите съвременни народни будители, вашите герои днес? Кои са хората, които правят добри и достойни неща за своята общност, за своя квартал, за своя град? Нека цяла България знае и се гордее с обикновените хора, които правят необикновени добрини днес! СПОДЕЛЕТЕ ДОБРОТО!“

18 февруари 2019 г.

„Добрите българи“ започва поредица от колажи с цитати на известни българи, свързани с Доброто. Първата мисъл е на Васил Левски, а поводът – годишнината от обесването му: „Всичко се състои в нашите задружни сили“.

18 февруари 2019 г.

Появява се и обновеното лого на „Добрите българи“.

26 февруари 2019 г.

„Добрите българи“ имат една мечта: Защо в българския рай няма ангели? Защото ако някой изпадне в беда, ние, българите, му помагаме!“

7 март 2019 г.

Българската компания за хостинг „Суперхостинг“ дарява безвъзмездно хостинга за развитието на онлайн медия dobrite.bg. Новината е обявена във Facebook страницата „Добрите българи“: „Водещата хостинг компания в България Superhosting.bg повярва в нашата добра кауза и е първият голям партньор, който ще подкрепи създаването на бъдещата медия dobrite.bg. Добрите българи се появи във Facebook на 9 март 2013 г. Нашата кауза е да популяризираме добрия пример на онези българи, които с добротата или с успеха си са направили нещо повече за своята общност, квартал, град… Шест години след появата ни почваме да работим върху наша онлайн медия, която да разказва истории за доброто от обикновени хора.“

7 март 2019 г.

За първи път в материали на „Добрите българи“ се появява знакът на двете стиснати ръце. В банера с новината за „Суперхостинг“ знакът присъства все още отделно от логото на „Добрите българи“. Идеята за двете стиснати ръце хрумва на създателя на „Добрите българи“ Момчил Цонев от сходен знак върху печата на Габровската възрожденска община. Всъщност през последните десетилетия преди Освобождението се създават навсякъде български общини, училища и читалища. Освен текстове като името на селището, върху печатите се появяват и знаци, изразяващи народното единение като две стиснати ръце, изгряващо слънце, разлистващо се дърво и др.

9 март 2019 г.

Добрите българи стават на 6 години. В публикация във Facebook страницата за годишнината се посочва, че бъдещият собствен сайт за доброто dobrite.bg ще бъде общностна медия от нов тип.

12 март 2019 г.

Знакът на стиснатите ръце става част от логото на „Добрите българи“. За първи път се появява в публикация за Никола Върбанов  – военнослужещ от 61-ва Стрямска механизирана бригада, спасил дете

16 март 2019 г.

За първи път се появява мотото на „Добрите българи“ – „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“.

22 март 2019 г.

Добрите българи обявява второто си партньорство в създаването на общностната медия dobrite.bg – със Софтуерен университет. Лично създателят на SoftUni Светлин Наков се ангажира да помогне в разработването на сайта ни dobrite.bg.

1 ноември 2019 г.

По повод Деня на будителите в публикация на Facebook страницата „Добрите българи“ се появява една от фразите, които описват в пълнота мисията ни – да разказваме за „обикновените хора, които вършат всекидневно добро“.

20 декември 2019 г.

На Игнажден се появява и сайтът https://dobrite.bg , продължение на начинанието „Добрите българи“, създадено на 9 март 2013 г. като Facebook страница.

14 март 2020 г.

Ден след обявяването на извънредното положение заради COVID-19 пандемията, „Добрите българи“ стартира кампанията „Доброто ще победи“, като сайтът и Facebook страницата споделят призиви на болници за помощ и за доброволци, разказват за героите на извънредното положение, споделят добрите новини.

Може да си сложите рамка на Фейсбук профилната си снимка #ДобротоЩеПобеди оттук:…

Posted by Добрите българи on Saturday, 14 March 2020

21 септември 2020 г.

Българското национално радио обявява номинацията на Момчил Цонев, създател на „Добрите българи“, за „Будител на годината“. Той е сред десетте финалисти в националната кампания, организирана от медията. Момчил Цонев е избран сред 117 получени предложения, а журито по избора на финалистите е в състав председател д-р Милен Врабевски и членове проф. Огнян Герджиков, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова.

1 ноември 2020 г.

Провежда се церемонията в кампанията на БНР „Будител на годината“, в която участва и номинираният Момчил Цонев, създател на „Добрите българи“.Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg