За контакт
info@dobrite.bg


Back

Доброто ще победи COVID-19 (ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ)

Доброто ще победи COVID-19 (ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ)
Доброто ще победи COVID19 - кампания на "Добрите българи"
Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

В началото на извънредното положение „Добрите българи“ поде кампанията #ДобротоЩеПобеди. Посланието на Dobrite.bg от 14 март може да прочетете тук. Призовахме държавата, бизнеса, гражданите да бъдат солидарни в полза на обществото и на всеки, който е уязвим в извънредната ситуация с епидемията от коронавирус COVID-19. От началото на извънредното положение у нас Dobrite.bg не спира да публикува информация за дарители и доброволци, призиви за помощ, да разказва за днешните герои на доброто. В тази статия се обобщава най-полезната информация онлайн за COVID-19 у нас – здравна информация, дарителство, доброволчество и др.:

Единен информационен портал за COVID-19 coronavirus.bg

Създаден е единен информационен портал за COVID-19 в България, който е официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на новия коронавирус в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията. Порталът е достъпен на адрес coronavirus.bg.

Д-р Иван-Асен Шишманов, лекар в Клиниката по кардиология на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, заедно със свои колеги от болницата, създаде информационен портал covid.bg, в който ще откриете:

  • Как да се предпазим от заразяване с COVID-19?
  • Маски – кога и как да ги използваме?
  • Отговори на най-често задаваните въпроси свързани с COVID-19
  • Тест – в случай, че не се чувствате добре

Министерство на здравеопазването поддържа на сайта си секция с официална информация за коронавирус COVID-19 /за граждани и медицински специалисти, включително важни телефони за връзка. Посетете тук.

Още полезни връзки от сайта на Министерство на здравеопазването: Как да предпазим себе си и околните // Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус // Препоръки за потребителите при покупка на продукти за лична хигиена, в. т.ч. и дезинфекция // Подготовка на работното ви място за COVID-19

Платформа Dobrovolets.bg за доброволци в борбата срещу COVID-19

Платформата Dobrovolets.bg набира доброволци в подкрепа на националния оперативен щаб за борбата срещу COVID-19.

Дейностите, за които се търсят доброволци, са:

  • Болнични заведения и свързани с тях (немедицински) дейности
  • Болнични заведения и свързани с тях медицински дейности – само за медицински лица
  • Дейности, свързани с нуждите на Националния кризисен щаб
  • Дейности, свързани с нуждите на Министерство на вътрешните работи
  • Дейности, свързани с нуждите на Министерство на здравеопазването.

Дарения

Национална кампания DMS SOLIDARNOST за дарения в подкрепа на медиците

DMS кампания цели да събере 5 млн. лв. в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19. Може да дарим 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС). Може да дарите по банков път, с банкова карта Visa или MasterCard през виртуалния ПОС на ОББ, ePay или PayPal. Вижте страницата на DMS кампанията за повече информация.

Дарителски сметки на болниците у нас

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) изготви интерактивна карта на общинските болници у нас с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на следния адрес ТУК, но работи само с Google Chrome, Internet Explorer и Adobe Reader.

Доставка на храни и медикаменти по домовете за възрастни хора

От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) са изготвили списък на общините и телефоните, на които се приемат заявки за доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост за самотно живеещи възрастни хора. Вижте списъка в сайта на НСОРБ тук.

Призив за кръводаряване

Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да дарят кръв. Причината е, че значително са намалели желаещите да дарят кръв, а лечебните заведения имат нужда, за да извършват животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции. Гарантира се в максимална степен сигурността срещу заразяване на всеки един кръводарител. Къде може да дарите кръв – вижте в сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ): https://ncth.bg/ .

Мобилно приложение срещу телефонни измами

Мобилният оператор „А1“ в партньорство с МВР създаде първото безплатно приложение в България, което помага на потребителите да предпазят себе си и своите близки от телефонни измами. A1 Guard е достъпно за абонатите на всички мобилни оператори у нас, както и за ползвателите на фиксирани телефони от „А1“. Както вече органите на реда предупредиха, създалата се здравна ситуация с пандемията от COVID-19 може да се използва в предстоящи сценарии на телефонните измамници. Научете повече за приложението от статията на „Добрите българи“.

Стани част от нашата общност на доброто

В тежки кризисни моменти откриваме, че най-бърза и най-голяма е силата на самоволното организиране на гражданите. Затова и ви приканваме да станете част от нашата Фейсбук група. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата „Добрите българи“ във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

„Добрите българи“ е общност за доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света“. Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ако подкрепяте дейността ни, харесайте и страницата "Добрите българи" във Фейсбук. Да разпространим Доброто:

 

„Добрите българи“ е първата българска общност за Доброто, която стартира на 9 март 2013 г. Мотото ни е "Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света". Ние разказваме за обикновените хора, които вършат всекидневно добро. Ако познавате и вие такива, разкажете ни за тях на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата ни. „Добрите българи“ следва модела на споделеното доброволно създаване. Пишете ни, ако искате да станете част от екипа ни или да подпомогнете каузата ни. Споделяйте истории за доброто или търсете помощ, съмишленици и доброволци в нашата група Задруга на Добрите българи.

Момчил Цонев
Момчил Цонев
https://dobrite.bg